Június 25. Kedd, Bocsárd

Műanyagevő gomba lehet a megoldás a hulladékgondokra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyag problémája a világ számára egyike a legégetőbb kérdéseknek. Folyamatosan növekszik a legyártott műanyagok mennyisége, holott még mindig nem tudjuk, mit is kezdhetünk velük, amikor már nem használjuk őket.

Kezdeményezések, lehetőségek - a gondfennáll

A műanyag nagyon praktikus dolog, hiszen olcsó előállítani, nagyon sok dologra lehet használni, és tartós. Nem is kicsit, egyes műanyagok akár több ezer évig is megmaradnak, sőt, sajnos olyan is akad, mely sohasem bomlik le. Ez pedig a gond gyökere, hiszen elönt minket a műanyagszemét. Ez azon túl, hogy gusztustalan szennyezi a növényeket, megöli az állatokat, műanyagkérget von a part menti sziklákra, és mi magunk is évente egyre és egyre többmikroműanyagotfogyasztunk el, aminek előbb vagy utóbb komoly következményei lesznek.

kép:halalfocus.net

Vannak kezdeményezések a probléma orvoslására. Sok gyártó - mint aPrada– az óceáni műanyagot használja fel új termékek előállítására. Az újrahasznosítás terén is van fejlődés, de a legjobb mégis az, hogy az emberiség igyekszik kiiktatni aműanyagotaz életéből. A meglévő gondot azonban ez nem orvosolja. A felhalmozódott hulladékot ugyanis sem kapacitásunk, sempolitikai akaratunk kihalászni az óceánokból, ésújrahasznosítani.

El kell tüntetni

A gondot az jelenti, hogy a műanyag nem “tűnik el magától”, mint szinte minden más a világon. Vagyis nincs olyan kémiai vagy fizikai folyamat, mely hathatósan lebontaná a természetben, nincs olyan lény, mely elfogyasztaná. A tudósok évek óta kísérleteznek egy olyan szuperbaktérium létrehozásával, melyaműanyagot fogyasztja, ez azonban egyelőre kevés sikerrel jár.

kép:mycologykits.com

Pedig csak a szemünket kell kinyitni. Ahogyan Malcolm doktor is fogalmazott “azélet utattör”. A Yale egyetem néhány kutatója ugyanisEcuadorban találtak egy igen érdekes gombafajt, aPestalotiopsismicrospora-t. Hogy miért olyan érdekes?Ez a gomba elfogyasztja a műanyagot, de az igazán meglepő, hogy semmi mást! És mindezt oxigén használata nélkül teszi. Hogy a gomba képes-e megoldani az emberiség műanyagokkal kapcsolatos problémáit, az még kérdéses, ehhez sok vizsgálatra van még szükség, de az eddigi eredmények kifejezettenkecsegtetőek.

lead kép:yalealumnimagazine.com