Április 20. Szombat, Tivadar

Kicselezik a kis szigetek a klímaváltozást

Érdekesség
2019. július 22. 08:00
null

A klímánk változása sok területen okoz eltéréseket a megszokottól. Az egyik ilyen a tengerszint emelkedése, amivel ráadásul nem is nagyon lehet mit kezdeni, az már biztosan bekövetkezik, a kérdés csupán az, mekkora mértékben.

Jön a víz

Ez a tény számunkra, a Kárpát-medence szívében nem sokat jelent, azoknak azonban, akik az irigyelt csodaszép korallszigetek valamelyikén élnek, nagyon is a jelen kor égető problémája.

kép:traveller.com.au

Aklímakatasztrófamegállításáért ma már szerencsére egyre többet tesznek az országok is,remélhetőlegrövid időn belül eljutunk oda is, hogyhajlandóaka drasztikus lépésekre is elszánni magukat. Ez azonban már nem másítja meg a tényt, hogy a tengerek szintje meg fog emelkedni. A világ jégkészletei bizony rohamtempóban olvadnak, de nem ez a néhány millió, milliárd liter az, ami a jelentős változást hozza, hanem a hőtágulás. Nyáron, amikor a fám kaput akarjuk kinyitni, akkor az akad,szorul, bár ugyanez a fém kapu télen csaklifega zsanérján, mert annyira lazán záródik, hogy önmagától is sokszor kinyílik. Ennek oka, hogy a fém a hő hatására kitágul, akárcsak a víz. Ez pedig a tengerek szintjének komoly, akár méteres emelkedésével is jár, amit az emlegetett szigetek lakói nagyon is a bőrükön éreznek.

A paradicsomi szigetek ugyanis sokszor csupán 1-2 méterrel emelkednek ki az óceánból, vagyis egy ilyen tengerszintemelkedésszámukra végzetes.

Ha emelkedik a víz, akkor a sziget is.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szigetek eltűnnek. A víz ugyanis a hullámázással együtt a sziget alsó régióiból a legmagasabb pontok felé sodorja a szárazanyagot,hordalékot. Vagyis a szigetek jóval kisebbek lesznek, és sajnos sok esetben lakhatatlanná is válnak. Legalábbis eddig ezt hitték a tudósok, de most új fejleményekkel kell számolniuk.

kép:worldatlas.com

A műholdas felvételek tanúsága szerint ugyanis a szigetek alkalmazkodnak a vízhez, ahogyan az emelkedik, úgy a szárazföld is. Ezt laboratóriumi körülmények közt nem tudták előre jelezni, mivel nem számoltak a szigetek környezetével. Az, hogy a hullámzás a szárazanyagot a szigeteken a partvonalra sodorja, igaz. Ebből ésszerűenkövetkeznek, hogy a víz emelkedésével a partvonal is emelkedik, ez azonban már nem ilyen egyszerű.

A szigetek közelében ugyanis a korallzátonyok nagy mennyiségű hordalékot, homokot és más száraz anyagot juttatnak a hullámok közé, amiket azok a szigetekhez szállítanak. A nagyobb víz több anyagot szállít, vagyis a szigetek egyre nagyobbak lesznek. A műhold felvételek szerint 1971 és 2014 között Tuvalu 9 korallzátonya és 101 zátonyszigete 2.9%kal lett nagyobb. Persze a vizsgálat eredménye nem minden ilyen sziget esetében igaz. Vagyis ez nem jelenti azt, hogy a szigetek, és azok lakói miatt már nem kell aggódni.

lead kép:nzgeo.com

víztengerklímalakóhelyszigetemberélet