Június 16. Vasárnap, Jusztin

Így ér el minket a patkányapokalipszis

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozással kapcsolatban a legtöbbször a szélsőséges időjárási viszonyok, vagy a kihalási hullám kerül előtérbe. Ezek önmagukban is igen komoly események, ám ez még nem fedi a teljes valóságot. A városok ugyanis egy másik, jelentős problémával is kénytelenek lesznek szembenézni.

Patkányapokalipszis

A patkányok azóta okoznak gondokat az emberiségnek, mióta a városiasodás megindult. Igaz, előtte is dézsmálták az élelmet, de ezzel még együtt lehetett élni. Aztán az embernek szembesülnie kellett azzal, hogy a patkányokkal együtt járnak azok élősködői és betegségei is - így a hatalmas pusztulással együtt járó pestis is.

kép:bbc.com

A patkányok jelentette veszély azóta sem szűnt meg, de a csatornázással és a modernizációval kevésbé lett látványos. A rágcsálók így is jelen vannak, de a legtöbb városlakó szinte nem is találkozik velük, holott mindennapjaik része.

A klímaváltozás azonban a patkányok esetében feléjük billenti a mérleg nyelvét, mivel populációik sokkal jobban alkalmazkodnak a melegedő klímához, mint az ember valaha is tudna.

Özönleni fognak

A patkányok nem szeretik a hideget, ami azért sok állatról elmondható. Esetükben azonban a hideg egyfajta hibernációval jár, ami a városokban is látható, hiszen ilyenkor kisebb az aktivitás. De, ami a legfontosabb: a hidegben a patkányok nem szaporodnak.

A meleggel azonban megnő a tenyészidőszak is, ami sajnos gyorsan kezelhetetlen problémává nőheti ki magát. A patkány ugyanis szapora állat. Nagyon. Egy kifejlett nőstény egyetlen hónapban akár 72 kölyke is lehet. A kicsik pedig gyorsan nőnek, egy hónap után már ivarérettek, és kezdhetik a szaporodást. Ez pedig azt jelenti, hogy a kölykeivel, és a kölykök kölykeivel együtt egyetlen nőstény patkány nagyjából 15 000 utóddal gyarapíthatja a fészket - írja az inhabitat.com.

kép:revelstokemountaineer.com

A patkányokkal pedig a kórokozóik, élősködőik is együtt járnak, ami hatalmas veszélynek teszi ki a városi embereket, illetve a teljes emberiséget, hiszen a fertőzések többnyire a patkány ürülékével, vizeletével is terjednek, amikkel meglepően gyakran érintkeznek az emberek.

lead kép:eu.usatoday.com