Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Valóban annyira sok madarat ölnek meg a szélturbinák?

Érdekesség
2019. június 04. 16:00
null

Az alternatív energiáknak vannak hátulütői, amibe ellenzőik erősen kapaszkodnak, hangoztatva, hogy a szén, vagy éppen az atomenergia mennyivel jobb nekünk. Sajnos sokszor van is igazság abban, amit mondanak, de azért nem minden. A lobbinak ugyanis érdeke, hogy az emberek ferde szemmel nézzenek a tiszta energia termelésére.

Lobbi?

Ok, tiszta az energia, de vajon valóban olyan jó nekünk? Nehéz dolga van a szénlobbinak, hiszen ma már nincs is olyan ember, aki ne lenne tisztában azzal a szimpla ténnyel, hogy ha nem teszünk valamit a folyamatos környezetszennyezés ellen, akkor 10 év múlva olyan világra ébredhetünk, mely számunkra elfogadhatatlan, katasztrofális viszonyokat tartogat.

kép:motherjones.com

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogyaatiszta energiák termelése körül minden szép, ésmadárcsicsergősenegyszerű. Ezek a technikák is tartogatnak olyan részleteket, amik a környezetre károsak, elvégre saját akaratunk szerint formáljuk azt, amiben biztosan sérül valaki, vagy valami, egy bizonyos mértékben. Vagyis amit a lobbi állít tény, de azért a kontextus sem mindegy!

A szél rossz!

Erre remek példa az a hír, hogy a szélturbinák bizony ölik a madarakat. A repülő állatok ugyanis nem mindig tudnak kitérni a hatalmas lapátok útjából, találat esetén pedig, ha azt túl is élik - a hatalmas zuhanás szinte biztosan az életükbe kerül. Ezzel nem is lehet vitatkozni, hiszen mindannyian láttunk már hasonló videót, szörnyülködtünk is rajta. Évente a turbinák csak az USA területén 234 000 madár haláláérttehetőekfelelőssé.

Arról nincsen kimutatás, hogy a légszennyezettség, vagy a klímaváltozás, amit a szénerőművek is okoznak, mekkora madárpusztulást okoz, mint ahogyan azt sem tudjuk, hogy a használt fűtőelemek tárolása során hány madár élete a fizetség, amit vállal az emberiség az atomenergiáért. Azt azonban tudjuk, hogy nagyjából hol is helyezkedik el a listán a szélerőművek pusztítása.

kép:treehugger.com

Az elektromos vezetékek például, amin a madarak is előszeretettel ücsörögnek 5,6 millió életet követelnek közülük évente, és persze kizárólag az USA területére vetítve. 200 millió madár életéért felelnek az autósok, 599 milliót pedig az épületekablaküvegeinekvaló csapódás öl meg - és persze mindezt csak az USA területén. A legnagyobb problémát azonban a macskák jelentik, akik éves szinten a madarak közül 2.4 milliárdot zsákmányolnak - szintén csak az Egyesült Államok területén.

Ha ebből a kontextusból vizsgáljuk a szélturbinák jelentette veszélyt, akkor jól látható, hogy a macskák számának drasztikus csökkentésével tehetnénk igazán sokat a szárnyasok életéért, nem pedig azzal, ha lemondunk a tiszta energia előállításáról.

lead kép:birdlife.org

turbinamadáremberenergiahalálszél