Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Megoldható az éhezés és a pazarlás? Talán így

null

Groteszk hely lehet a világunk, ha egyes problémák szemszögéből vizsgáljuk. Ilyen az élelmezés is. Gyakran olvashatjuk, hogy milliárdnyi ember éhezik a bolygón, és azéhínségmég nagyobb méreteket ölt majd a klímakatasztrófa hatására. Megbotránkozunk, megsajnáljuk az éhezőket, rossz érzésünk is lesz, majd a hűtőhöz lépve szépen kidobáljuk a megromlott maradékokat, olyan ételeket, amikért mások hálásak lettek volna.

kép: FoodOverflow facbook

Hogy miért olyan furcsa ez? Mert két elképesztő méretű probléma, melyek egy adott vonal két végpontját képviselik: az éhezés és az élelmiszer pazarlása. A megoldás csupán az lenne, ha a két végpontot közelítenénk egymáshoz, hiszen az arany középúton a gond gyakorlatilag megszűnne, de ez nem könnyű feladat.

Kreativitás

Legalábbis eddig nem született rá érdemi, vagy igazán eredményes program. Rengeteg szervezet küzd azért, hogy a két végpontot közelítse egymáshoz, de egyelőre globális, átfogó lehetőség erre még nem született. Legalábbis eddig, mivel most három fiatal,BoérBence, Tóth Ambrus és Szigeti Bence olyan megoldást ötlöttek ki, melyben hatalmas potenciál rejtőzik.


Mi más is lehetne a mozgatórugójaötletüknekmint a kibertér, amihez ma már sokkal többen kapcsolódnak, mint azt hinnénk. Ez a tér pedig lehetőséget ad arra, hogy tudassuk, ha felesleges ételünk van, vagy ha éhesek vagyunk.

A három srác ezt ismerte fel, és igazán elmés megoldással használták ki a lehetőséget. Megalkották aFoodOverfolwnevű appot, illetve honlapot, melyen az embereknek lehetősége van arra, hogy feltöltsék azokat az ételeket - illetve azok adatait –melyeketmár nem fognak megenni. Meg kell adni, hogy milyen ételről van szó, és hol lehetrávenni. Közben mások, akik éhesek és nincs lehetőségük arra, hogy jóllakjanak az app vagy program segítségével megtalálhatják a felajánlókat a közelben, és elfogadhatják az ételt. Az éhesjóllakik, az étel nem vész kárba, a környezeti terhelés jelentősen csökken.

kép:FoodOverflow facbook

Tény, hogy nem feltétlen ez a rendszer fogja megoldani az éhezés problémáját, de jelentősen javíthat rajta, olyan közel hozva egymáshoz a két végpontot, ahol már nagyon régen nem voltak. A felajánlók úgynevezettfoodcointkapnak, melyet kuponokra lehet beváltani azokhoz az üzletekhez, melyek részt vesznek a programban. A fiúk az ötletükkel díjat is nyertek, nemzetközi megmérettetésre is utaznak, és remélhetőleg komolyabb befektetőkkel is találkoznak, kik felkarolva az ötletet, világméretűvé tehetik azt, hogy valódi segítséget jelenthessen mindenkinek. Csatlakozni, segíteni bárki tud, csupán regisztrálni kell ahonlapon, és máris tehetünk valami jót!

lead kép:fee.org