Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Irány a Hold!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem, most nem egy újabb Holdra szállással kapcsolatos tervről lesz szó, ennél jóvalambiciózusabbaz elképzelés, mely az Amazon alapítójának fejéből pattant ki, és amely megoldást jelenthet a klímakatasztrófára.

Holdra fel!

JeffBezosigencsak nagy léptékű elképzeléssel él, amikor a Föld megmentéséről van szó. Ha milliárdos a Tesla vezérhez hasonlóan önmaga akarja a kezébe venni a dolgokat, amihez megvannak az anyagi keretei - legalábbis részben - és olyan szervezetek támogatását is élvezi, mint a NASA.

kép:wgno.com

Hogy pontosan miről van szó? Az Amazon vezére szerint ahhoz, hogy a Föld ismét kellemes hely lehessen, ahol élni és dolgozni is lehet, a nehézipart, valamint minden szennyező ipari tevékenységet át kellene telepíteni a Holdra. Ott nincs élet, melyre veszélyt jelenthetne, bár a légkörébe pumpált gázok ott is okozhatnak változásokat. Mindenesetre tény, hogy ezzel a szennyező tevékenységek jelentős részét lehetne kiiktatni.

A terv nem is annyira új keletű, hiszenBezoselképzelései szerint – amiket már 2000-ben kifejtett – az embernek minél előbb kolóniákat kell létrehoznia az űrben, hiszenottkorlátlan a nyersanyag és az energiakészlet.

Fikció vagy valóság

Nem holnap, nem is a következő évben, de az elképzelés nem életképtelen - ezt mutatja az is, hogy a projektet a NASA is támogatja. Persze amíg a holdipar megvalósulhat, még sokat kell dolgozni, mindenekelőtt azt a gondot kell kiküszöbölni, hogy a jelenleginél jóval gazdaságosabban lehessen eljutni a kinézett területre.

kép:express.co.uk

Erre a fejlesztések közöttMuskrakétája is kecsegtető, deBezosönmaga is fejleszt hasonló prototípust, mely igen jól áll. A NewShepardrakéta 2015-óta tucatnyi próbarepülést hajtott végre, sikeresen, és már nincs messze az a lépés sem, hogy turistákat vihessen az űrbe. Ezen a nyomvonalon haladva pedig akár már néhány éven belül is elkezdhetik a megfelelő anyagok szállítását, persze addig azt is meg kell oldani, hogy azokat valaki, vagy valami – mondjuk egy fejlett mesterséges intelligencia - irányítsa, ami nem lesz olyan egyszerű feladat.

lead kép:nbcnews.com