Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Irány a Hold!

null

Nem, most nem egy újabb Holdra szállással kapcsolatos tervről lesz szó, ennél jóvalambiciózusabbaz elképzelés, mely az Amazon alapítójának fejéből pattant ki, és amely megoldást jelenthet a klímakatasztrófára.

Holdra fel!

JeffBezosigencsak nagy léptékű elképzeléssel él, amikor a Föld megmentéséről van szó. Ha milliárdos a Tesla vezérhez hasonlóan önmaga akarja a kezébe venni a dolgokat, amihez megvannak az anyagi keretei - legalábbis részben - és olyan szervezetek támogatását is élvezi, mint a NASA.

kép:wgno.com

Hogy pontosan miről van szó? Az Amazon vezére szerint ahhoz, hogy a Föld ismét kellemes hely lehessen, ahol élni és dolgozni is lehet, a nehézipart, valamint minden szennyező ipari tevékenységet át kellene telepíteni a Holdra. Ott nincs élet, melyre veszélyt jelenthetne, bár a légkörébe pumpált gázok ott is okozhatnak változásokat. Mindenesetre tény, hogy ezzel a szennyező tevékenységek jelentős részét lehetne kiiktatni.

A terv nem is annyira új keletű, hiszenBezoselképzelései szerint – amiket már 2000-ben kifejtett – az embernek minél előbb kolóniákat kell létrehoznia az űrben, hiszenottkorlátlan a nyersanyag és az energiakészlet.

Fikció vagy valóság

Nem holnap, nem is a következő évben, de az elképzelés nem életképtelen - ezt mutatja az is, hogy a projektet a NASA is támogatja. Persze amíg a holdipar megvalósulhat, még sokat kell dolgozni, mindenekelőtt azt a gondot kell kiküszöbölni, hogy a jelenleginél jóval gazdaságosabban lehessen eljutni a kinézett területre.

kép:express.co.uk

Erre a fejlesztések közöttMuskrakétája is kecsegtető, deBezosönmaga is fejleszt hasonló prototípust, mely igen jól áll. A NewShepardrakéta 2015-óta tucatnyi próbarepülést hajtott végre, sikeresen, és már nincs messze az a lépés sem, hogy turistákat vihessen az űrbe. Ezen a nyomvonalon haladva pedig akár már néhány éven belül is elkezdhetik a megfelelő anyagok szállítását, persze addig azt is meg kell oldani, hogy azokat valaki, vagy valami – mondjuk egy fejlett mesterséges intelligencia - irányítsa, ami nem lesz olyan egyszerű feladat.

lead kép:nbcnews.com