Április 16. Kedd, Csongor

Így néz ki egy igazán lenyűgöző szupercella

Érdekesség
2019. június 18. 12:00
null

Az elképesztő felhőalakzatokfotózásanem ritka, de ilyet azért még így is csak keveset lehet látni!

JakeThompson fotósnak sikerült lencsevégre kapnia az elképesztő jelenséget, méghozzá az USA területén, Kansas államban. Talán ez sem véletlen, hiszen már mesében is megörökítették, hogy ez a terület igencsak hajlamos olyan képződményeknek helyet adni, mint egy szupercella. Ez a speciálisvihar forgófeláramlást tartalmaz, sok esetben követi jég, és 120 km/hfeletti szélerősség is. a szupercellák sajátossága az is, hogy a lehetőségekegyütt állasánáltornádók jönnek létre belőlük, melyek a mesébenDorothyta házával és kutyájával együtt elrepítették.

kép:ajc.com

Csak hogy még egy filmes kapcsolat is legyen,Whicitaközelében sikerült elkészíteni a képet, ami pedig aTwistercímű film egyik helyszíne, ami szinténatornádó pusztítóerejéről szólt.

kép:edition.cnn.com

Nem csak az USA-ban

Bártény, hogy a szupercellák igazi otthonának az Egyesült Államokat tartják, nem kizárólag ott alakulnak ki. A klímaváltozás következtében a heves viharok Európában is egyre gyakrabban jelentkeznek, és bár pontos statisztika nem áll a rendelkezésre, hazánk felett is egyre gyakrabban jelentkeznek ilyenspeciálisviharok.

kép:twipu.com

Jelenleg nagyjából 12 és 100 szupercella kialakulása lehetséges egy éven belül. Látható, hogy a lista igencsak tág, hiszen ahogyan a klímaváltozás egyre rosszabb lesz, úgy lesznek egyre szélsőségesebbek ezek az időjárási jelenségek is.

lead kép:Jake Thompson twitter

felhőviharszupercellafotóemberég