Május 21. Kedd, Konstantin

Ezért gyarapszik ennyire az emberi faj

Érdekesség
2019. június 03. 12:00
null

Egyre többen vagyunk a Földön, ami egyre kevésbé képesbennünketeltartani. De mi az oka annak, hogy nem lassul a népességgyarapodás üteme? Hiszen a társadalmak már felismerték a gondot, a kétgyerekes családmodell is terjed – ami elvileg csak önreprodukció, vagyis nem lesz több ember miatta -, és a klímakonferenciákon is rendre előkerül a kérdés.

Eltartóképesség

A gond nem azzal van ebben az esetben, hogy nincs elég hely,illetveközvetve mégis. Bár az embereket be lehet zsúfolni hatalmas toronyházakba, ettől még szükségük van térre az életben maradáshoz. Ráadásul itt most nem arról van szó, hogy sétálni, levegőzni tudjanak, hanem arról, amit megesznek.

A rengeteg ember rengetegtermőterületetkíván. Ahhoz, hogy egy fő élelmezését biztosítanilehessen,nagyjából egy focipályányi területre van szükség. Ebben már bennefoglaltatika növénytermesztés, és azállattartásis, de még ekkor is csak nagyon közelítő adatról beszélhetünk. Vagyis a túlnépesedés nem csak helyhiányt okoz, hanem a termelés terjeszkedését is magával hozza. Atermőterületeketpedig azerdőségekbőllehet létrehozni, ami a klímaváltozáshoz nagyon nagy mértékben járul hozzá, nem is beszélve azállattartássalegyütt járó metánkibocsátásról.

kép: patch.com

Miért nő a népesség?

Visszatérveaz alapkérdéshez, hogy miért is nő a népesség kis visszatekintést kell tennünk. A világ népességének alakulásában három olyan időpont volt, amikor jelentős növekedés volt tapasztalható:

  • Időszámításunk előtt 10 000 körül történt az úgynevezett neolit forradalom. Ez az addig vadászó és gyűjtögető életformát folytató népek letelepedését jelentette. A termelésre és állattartásra való fokozatos átállás sokkal biztosabb életet jelentett, így a családok több gyermeket is képesek voltak felnevelni. A több ember nagyobb biztonságot is jelentett, hiszen több volt a harcos, aki az állatok, vagy éppen az ellenséges törzsek ellen védekezni tudott.

  • Az ipari forradalom hatalmas lökést adott a népességnövekedésnek. A futószalag, az élelmiszertermelés gépiesítése lenyomta az árakat, a családok most is gyarapodni voltak képesek. Erről a hatásról az iskolában is tanulhattunk, hiszen innentől számoljuk a moderntársadalmak megjelenését is.

  • A harmadik népességnövekedési hullám napjainkban is zajlik. Ráadásul nem is új jelenség megjelenése okozza. Egészen egyszerűen arról van szó, hogy a fejlődő országokba is eljutott az ipari forradalom és a modern technika. Ez pedig itt is ugyan azzal a hatással jár, mint máshol.

Azon túl, hogy az élet egyszerűbbé válik a vívmányoknak köszönhetően, azzal is számolni kell, hogy az életkor növekszik, illetve az egészségügy fejlődésével a halálozási számok is csökkennek.

kép:mercatornet.com

Mindezen jelenségek együtt eredményezték azt, hogya népesség duplázódik, méghozzá jellemzően feleannyi idő alatt, mint előtte. Amíg 1960-ban a népesség 3 milliárd fő volt, addig 2011 elején már 7 milliárdnál tartottunk, 2016-ra pedig elértük a 7,4 milliárdot. A népességmintegy 80 millió fővel gyarapodik évente, így előreláthatólag 2050 9 milliárd emberről kell majd gondoskodni.

Sajnos már most évente nagyjából másfél Földnyi energiát használunk fel, vagyis fél év alatt érjük el azt a szintet, melyet a Föld egy évre kapacitásban képes lenne fenntarthatóan biztosítani (élelmiszer, víz, más, az életünkhöz nélkülözhetetlen anyagok). A népességnövekedés megállítása morális akadályokba ütközik, így nagy valószínűséggel igazuk lesz a legnagyobb tudósoknak, és valóban a Földhöz hasonló bolygók kolonizációja jelenthet megoldást a problémára.

lead kép: freedomandsafety.com

gyerekFöldélelememberiparnépesség