Június 25. Kedd, Bocsárd

A világ tetején 11 tonna szemét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Mount Everesten is kell nagytakarítani, ami azért elég elkeserítő. Az pedig még döbbenetesebb, hogy a mostani akció során 11 tonna (!) szemetet hoztak le a hegyről.

A világ teteje

A Mount Everest a világ legmagasabb pontja a maga 8848 méteres magasságával. Hegymászók százai kísérlik meg minden egyes évben meghódítani a tekintélyt parancsoló hegyet, akik közül mintegy 5000 embernek sikerült eddig. Ez nem nagy szám, tekintve, hogy mekkora tömeg indul útnak minden egyes évben. Ráadásul sokan nem tisztelik eléggé a hegy erejét, ennek következtében pedig több, mint 300-an lelték halálukat a jegyes csúcsok között.

kép:nytimes.com

A hegy megmászásának szigorú szabályai vannak, legalábbis papíron. Engedélyekre van szükség, meg van határozva egy bizonyos tempó, és az is ki van kötve, hogy minden hegymászónak 8 kiló szemetet kell magával hoznia a hegyről. Ezt azonban a legtöbben nem tartják be. Ennek köszönhetően pedig elképesztő mennyiségű szemét található a hegyen. Műanyagok, konzervek, sátrak, kötelek és oxigénpalackok.

Ember, mit teszel

Azért azt tisztázni kell, hogy az Everest hatalmas erőket követel az embertől, vagyis a szemétszedés nem kifejezetten azon múlik, van-e kedvünk hozzá. Azonban tény, hogy az Everest jól példázza: valahogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mit is teszünk, ha valami kényelmes, vagy nagyon szeretnénk. Ennek azonban ára van, méghozzá nem is kicsi.

kép:littleboyreports.com

Nem is csak arról van szó, hogy a Himalája gleccserei milyen szennyezéseket kénytelenek elviselni, pedig az sem kevés, hiszen a mostani akció során is csak a Mount Everestről 11 tonnányi hulladékot és négy holttestet hozott le egy 12 serpából álló csoport. A helyi hatóságok ugyanis előbb vagy utóbb kénytelenek lesznek erőteljes korlátozásokat is bevezetni, ha szeretnék még megőrizni a hegyet, és annak hangulatát. Nem olcsó mulatság ugyanis a hegymászás, és bár a hulladékot sokan nem szívesen cipelik magukkal, azért azt szeretik, ha szép a környezet, és valóban a hegyre tudnakkoncentrálni, és nem a műanyag zacskókat, konzerveket kell kerülgetniük.

lead kép:nbcnews.com