Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Szeméthegy a környezetvédelemért való futás hozadéka...

Érdekesség
2019. május 09. 08:00
null

Egy furcsa oximoronnal találkozhatnak azok, akik nyomon követik azokat a rendezvényeket, melyek a Föld megmentéséért vannak. Ilyenek a nagyvárosok maratonjai is, melyeken rengeteg ember vesz részt, és amelyek az utóbbi időben a szemét ellen, a megújulók elterjedéséért és hasonló aktuális, közérdekű kezdeményezések támogatásáért kampányolnak.

Le a szeméttel

Az egyik leghíresebb ilyen futóverseny a londoni maraton, de említhető lenne a New York-i maraton is. Persze számunkra kiemelkedő a budapesti maraton. Ilyenkor az emberek rajthoz állnak, a főtámogató igencsak jó reklámot kap, és mindenki a lelkében emelkedett hangulattal fut, hiszen tudja, jó ügyet szolgál. A táv közben a kijelölt pontokon tud inni, hiszen a szervezők erről is gondoskodtak, majd, miután lefutotta a távot, elégedetten néz körbe, hiszen ő is tett valamit a környezetért.

kép:newstalkzb.co.nz

Amikor pedig körbenéz, azt látja, hogy a futók mindenfelé PETpalackokat hagynak maguk mögött, papír és műanyag hulladékok jelzik útjukat, és akik szurkolni érkeznek, azok sincsenek jobb helyzetben, hiszen a szemét az ő jelenlétüket is megmutatja. Tonnaszám.

Mi lehet a megoldás?

A futókat nyilván nem lehet arra kérni, hogy ugyan álljanak már meg egy kicsit, amíg isznak, és csak utána menjenek tovább. A papírpoharakkal sem lennénk sokkal előrébb, hiszen szeméthegyek maradnának így is a futók után.

A londoni maraton szervezői azonban most rátaláltak egy lehetséges megoldásra. Ez pedig a 23. mérföldnél jelentkező frissítő állomáson a Skipping Rocks Lab találmánya, a membránba csomagolt víz.

kép:Ooho! Twitter

Egy olyan kisebb gömbről van szó, melyben ivóvíz van, és aminek membránja ehető, hiszen kalcium-kloridból és barna algából készülnek. Egyszerűen csak szép kell harapni, és már lehet is inni. Ha valakinek nincs gusztusa a gömbhöz magához, akkor csak kiissza a vizet, és a membrán a természetben 6 hét alatt magától is lebomlik, nulla környezetkárosítással. Reméljük, nem csak Londonban, hanem a világon mindenhol rájönnek, hogy a környezetért futni környezetbarátan kell, és azt is reméljük, hogy nem csak egy frissítő állomás lesz ezentúl környezettudatos, hanem az összes!

lead kép:consent.yahoo.com

Londonvízszeméthulladékfutásfenntarthatóságkörnyezetösszefogásmaraton