Június 24. Hétfő, Iván

Poszt apokaliptikus jövőkép? Nem egészen...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagy kérdés, hogy mi lesz velünk a jövőben. Rengeteg film is foglalkozik ezzel a témával, ahol rendszerint zöldterület nélküli, hatalmas metropoliszokat mutatnak, csöppnyi lakásokkal, és emberek tömegeivel. Ez azonban nem igazán fedi a valóságot, legalábbis a kutatások alapján.

Merre tovább?

Rengetek tudós foglalkozik azzal, hogy valamilyen jövőképet vetítsenek az emberek elé, ami nem arról szól, hogy mind meghalunk. Ez ugyanis nem opció, hiszen van kiút, tenni kell csak érte.

kép:zipcar.com

A jövőben nagy valószínűséggel folytatódni fog a trend a városokkal kapcsolatban, vagyis egyre kevesebb ember él majd a felhőkarcolók közt, a csöppnyi kis lakásokban. A trend alapján sokkal valószínűbb, hogy az elővárosok fognak gigantikussá növekedni, ami azonban még jó is lehet. A felmérések és becslések szerint 2050-re 8 emberből csak 1 él majd 1 milliónál nagyobb lakosszámú városban.

Az agglomeráció kibővülése azonban a fejlődésnek is másik irányt szab, hiszen így a városi környezet, vagy éppen azok a toronyépületek, melyek a lakásokra koncentrálnak, feleslegessé válnak.

Természet - ember - közlekedés

A külvárosokban a zöld területek nagysága lényegesen nagyobb, mint a városokban, ráadásul a jövőben a hatalmas épületeket is el lehet felejteni, a kis családi házak lesznek ajellemzőek. Ezek energiaellátása megújulókkal oldható meg, kert tartozik hozzájuk, parkok veszik őket körül.

kép:geekwire.com

Az aszfalttal borított területek mértéke is csökkenhet, hiszen az autók jelentősége drasztikusan visszaesik majd. Ehhez persze a közlekedési alternatívákat kell jelentősen fejleszteni, mint az autómegosztó rendszerek, vagy éppen aHiperloop. Ezzel azonban még több zöld területet lehet nyerni. Az emberek közérzete sokkal jobb, és a természetnek is lényegesen több hely jut.

A jövőben a csomagok, levelek és küldemények sem a megszokott módon jutnának el a címzetthez, hanem drónok segítségével, így végre ennek a kis szerkezetnek is lenne valamilyen célja a hadi felhasználáson kívül. Arról már nem is beszélve, hogy lényegesen csökkenthető lenne a fuvarozás szénlábnyoma. Ez a jövő ráadásul nem 100 év távlatából tekint ránk, csupán 30 évnyire áll tőlünk, vagyis a változás gyors lesz, és remélhetőleg valóban bekövetkezik, hiszen ez sokkal kecsegtetőbb lehetőség, mint a poszt apokaliptikus jövőképek

lead kép:medium.com