Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Most akkor hány bolygóból is áll a naprendszer?

Érdekesség
2019. május 05. 13:00
null

A csillagászat kétség kívül az egyik legizgalmasabb tudományág, ráadásul rengeteg a felfedezésre váró részlet. Ráadásul olyan, biztosnak hitt ismereteket is a feje tetejére állíthat ez a tudományág, ami mindannyiunkat meglephet!

Mennyi az annyi

Földrajz órán az iskolában a harmincas korosztály megtanulhatta, hogy a naprendszerben 9 bolygó kering. Ezek a Merkúr, a Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Uránusz Neptunusz, és a Plútó. Ahogy nőttünk, úgy vált a Plútó státusza egyre ingatagabbá, míg végül kisbolygóvá minősítették, így pedig a naprendszer bolygóinak száma 8-ra csökkent.

kép:indiatoday.in

Hogy valóban csak ennyi bolygó van-e a naprendszerben, azt nem lehet biztosan megmondani. Ennek oka, hogy a transzneptuni objektumok vizsgálata még nem teljes, sok csillagász egyetért abban, hogy érhetnek még minket meglepetések.

A Kuiper öv

A naprendszer 8 bolygóját, azok pályáját és a környezetüket igen jól ismerjük. De az is tény, hogy már a Marshoz eljutni is hatalmas kihívás, nem is beszélve a 4,5 milliárd kilométerre keringő Neptunuszról.

A Kuiper öv pedig még ennél is messzebb van, egészen pontosan a Neptunusz után elhelyezkedő kisbolygó övről van szó. A legismertebb objektumai közül sokan hallottunk már néhányról, mint a Plútó, az Eris, vagy éppen a Charon és a Styx. Azonban a legtöbb számunkra ismeretlen. A szakemberek ezzel szemben nagyon jó ismeretekkel rendelkeznek az övről. Távcsövek és számítások segítségével az is kiderült, hogy sokkal kevesebb objektumot tartalmaz az öv, mint az eredetileg gondolták.

kenpress.com

Lehetnek bolygók is

A Kuiper öv kisbolygó öv, vagyis nincsenek benne akkora égitestek, melyek megfelelnének az elvárásainknak, amiket a bolygók felé teszünk. Legalábbis eddigi ismereteink alapján. Azonban sorra derülnek ki olyan feltételezésekről is az ellenkezői, amiket biztosnak hittünk, így pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a Kuiper öv olyan objektumokat is tartalmazhat, amik bővíthetik az eddigi 8 naprendszeri bolygó sorát.

lead kép:pbslearningmedia.org

naprendszerbolygócsillagászFöldcsillagember