Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Fényből üzemanyag?

null

az energia tárolásának egyik legjobb módja az, ha üzemanyag formájában áll a rendelkezésre. És a lehető legtökéletesebb az lenne, ha mindezt a Nap segítségével lennénk képesek megoldani. Ez azonban eddig nem sikerült, most azonban az Illinois Egyetem kémikusainak sikerült áttörést elérniük.

Üzemanyag

Az autókat hajtó üzemanyag is egyfajta akkumulátornak tekinthető, csupán más formában tárolja az energiát. Hogy mennyire praktikus, azt jól mutatja, hogy hosszasan lehet tárolni anélkül, hogy elveszítenénk a tárolt energia mennyiségét. Ellenben használata során nagy mennyiségben keletkeznek káros hatású gázok, vagyis használata hosszabb távon erőteljes hátrányokat generál - ahogyan azt most is láthatjuk.

kép:wwtonline.co.uk

Ha az energia a Napból származik, akkor annak hasznosítása nem jelent környezetszennyezést. Például a víz felmelegítése során maximum pára keletkezik, ami azonban tiszta víz esetében nem jelent károsodást a környezet számára.

CO2

Az energia előállítása mellett fontos cél lenne az is, hogy a légköri szén-dioxidot valahogy ki lehessen nyerni, méghozzá gazdaságosan. Erre vannak próbálkozások, és azoktól veszik az ötletet, akik ehhez a leginkább értenek: a növényektől.

Hogy képesek vagyunk-e fotoszintézist lebonyolítani mesterségesen? Igen, de ehhez vagy szennyező katalizátorokra van szükségünk, vagy pedig ultraibolya fényre. Ebből kifolyólag egyik megoldás sem gazdaságos, vagyis nem is igazán érdemes vele érdemben foglalkozni.

kép:natureworldnews.com

Az Illinois Egyetem áttörése abban rejlik, hogy szén-dioxidból, vízből és látható fényből sikerült olyan szénhidrogén láncot előállítani, mely képes hatékonyan tárolni a nap energiáját, akárcsak a növények esetében. Katalizátorként pedig aranynanorészecskékethasználtak fel, amik jó fényelnyelők, és kevésbé bomlanak le, mint más fémek. A tudósoknak így sikerült munkára bírni a látható fény zöld spektrumát, ami bizakodásra ad okot.

a gond csupán az, hogy az energiát kinyerni ebben az esetben is csak úgy lehet, ha a fénnyel nyert üzemanyagot elégetik, így pedig a megkötött szén-dioxid felszabadul. Igaz, hogy ennek kisebb a mértéke, és nem is feltétlen nyílt égetésben kell gondolkodni, de akkor sem ez a legideálisabb lehetőség. Az áttörés azonban mindenképpen biztató, hiszen a fény ilyen formában való munkára bírása más területeknek is lökést adhat.

lead kép:funzine.hu