Június 16. Vasárnap, Jusztin

Döbbenetes legek a növényvilágból 2

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Folytassuk a sort a növények elképesztő tulajdonságait bemutató cikkben azokkal, melyek elképesztően lassúak, vagy éppen olyan dolgokra képesek, melyek kimerítik a gyilkosság fogalmát is.

Lassúság

Az előző cikkben volt szó a leggyorsabb növényekről, melyek egyetlen nap alatt akár 90 centit is képesek nőni. De persze a másik oldalnak is vannak képviselői. Sokan emlékezhetnek még Wilson bácsi híres növényére, mely 15 évente csak egyszer virágzik, és utána el is pusztul. Nos,nemegészen légből kapott az elgondolás, de a számok nem stimmelnek. A leglassabban fejlődő növények rekordere az Andokban honos havasi bromélia. Ahhoz, hogy végre virágot bontson 150 évre van szüksége, virága azonban 10 méter magasra is felnyúlik. 150 évnyi várakozás után a pár hetes kiteljesedés következik, majd a növény elpusztul.

kép:pinterest.co.uk

Túlélés

A növények is nagyon sok dolgot megtesznek a túlélésükért. A zuzmók köztük is kiemelkednek, elképesztő alkalmazkodási képességükkel. Ha a Földön újra beköszönt a jégkorszak, az sem érinti ezt a fajt érzékenyen. A –17 fokos hidegben a zuzmó még vígan növekszik, de a tudósok kíváncsiak voltak, hol van a határ. A növekedése ugyan megáll, de -196°C-os hidegben is életben marad.

Más növények más, lehetetlen körülményekhez alkalmazkodtak. Vannak olyanok, melyeknek csak egy egészen kevéske fény kell a túléléshez. Nem, nem az árnyéktűrő növényekről van szó, hanem egy moszatfajról. a tengerekben élő növényeknek számolniuk kell azzal, hogy minél több víz van felettük, annál kevesebb fény jut el hozzájuk. Ez azonban nem mindenkit zavar. A kérdéses moszat ugyanis 269 méteres mélységben is megél. Ide a fénynek már csak 0.0005%-kahatol le, de a moszatnak ennyi is elég.

kép:abc.net.au

És aki azt hinné, a növények békés alkalmazkodók, annak bemutatjuk anuytsiafajt. A kifejezetten mutatós, szép virágzattal rendelkező fafaj igen sajátságos túlélési technikát választott. A Nyugat - Ausztrália szárazsíkságainhonos növény nem pazarol arra időt, hogy gyökereit olyan mélyre növessze, ahol a nedvesség állandóan jelen van, vagyis a túlélése biztosított. Sokkal inkább szélesen kiterjeszti őket, keres, méghozzá egy másik fát, mely a közelében él. Ha megtalálja, gyökereivelkörbefogjaa másik növény gyökereit, és tüskeszerű, éles képleteket növeszt, amivel egyszerűen levágja a másik növényt annak saját gyökérzetéről. Anuytsiaígy “ráül” a másik gyökérrendszerre, és a továbbiakban azt használja a fennmaradásához, míg a gyökerek eredeti gazdája elpusztul.

lead kép:zuzmo.hu