Június 21. Péntek, Alajos

Döbbenetes legek a növényvilágból

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaváltozás egyik fő indikátora az erdőirtás, és a fajgazdag élőhelyek szisztematikus eltüntetése, hogy helyükön monokultúrás növénytermesztés indulhasson meg. Pedig a növények nem csak azért csodálatosak, mert oxigént állítanak elő nekünk, vagy megkötik a szén-dioxidot. Ennél lényegesen több elképesztő tulajdonságuk is lehet, köztük gyorsaság vagy méret. lássunk most néhány növényvilági leget.

A leggyorsabbak

Akinek van kertje, az tudja: ha nem akar sok (nagyon sok) pénzt kiadni egy termetes, több éves növényre, akkor bizony igen hosszú ideig lesz kénytelen várni arra, hogy a kis védence termetes növénnyé cseperedjen. Ha ezt nem szeretné kivárni akkor érdemes lehet egyalbizziafalcatanevű növényt beszerezni. A selyemakác rokona ugyanis elképesztően gyorsan nő, egyetlen év alatt akár 10 métert. Ehhez persze a megfelelő körülményekre is szüksége van, vagyis a kertben nem igazán lesz képes produkálni ezt a sebességet.

kép:biolib.cz

A lágyszárúak azonban még ezt is képesek lepipálni. Igaz ugyan, hogy olyan nagyra nem nőnek, de tény, hogy azt sokkal gyorsabban teszik. Ebben a tekintetben az abszolút győztes a bambuszfélék családjából származik. Teljes magasságuk 3-10 méter körül alakul,viszont aleggyorsabb ezt néhány nap alatt képes elérni, mivel naponta 90 centis növekedésre is képes.


A sebesség fura módon a növényeknél is lehet mozgási sebesség. Ez abban az esetben lehetséges, ha úgynevezett húsevő fajokról van szó. Ezek a növények életkörülményeik miatt a szükséges tápanyagokat nem a földből, hanem a repülő rovarokból szerzik be. A leggyorsabb köztük a Vénusz légycsapó, mely itthon, a szobában is remekülelvan. A növény szirmai úgy módosultak, hogy a közéjük tévedő legyet, méhet, bármilyen kisebb rovart a másodperc tört része alatt foglyul ejtik, majd a rajtuk lévő nedv elkezdi a rovar emésztését.

kép:faqdroneitaly.org

A legnagyobb

Ha szeretne igazán gigantikus méretű fát ültetni, akkor irány a kertészet, és vásároljon egy mamutfenyőt. Hazánkban is megél, ha megfelelő helyre kerül, és bizony szépen növekszik, bár nem gyorsan. Az jelenleg ismert leghatalmasabb példány 93.6 méteres, súlya pedig mintegy 1000 tonna. Hogy ekkoráranőhessen, bizony időre van szüksége, ennek megfelelően kora 3200 év.

A leghatalmasabb kifejezést is lehet többféleképpen értelmezni. Ha azt nézzük, hogy mekkora területet foglal el az adott növény, akkor az USA területén található egyik rezgő nyár lesz a bajnok, illetve pontosabban egy rezgő nyár erdő. A növény egyetlen gyökérrel rendelkezik, ám ehhez számtalan törzs tartozik, méghozzá 43 hektáron. A genetikailag tökéletesen azonos fák így egyetlen növénynek tekinthetők (hasonlóan, mint a telepes felépítésű zuzmók).

lead kép:californiaoneway.com