Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Beteszi a kaput az 5G a meteorológiának, 40 évvel veti vissza

null

Az 5G hálózattal kapcsolatban már megjelentek a híradásokban aggodalmak, felröppent annak a lehetősége is, hogy a madaraknál tömeges pusztulást válthat ki. A villámgyors adatátvitelt lehetővé tevő, most épülő hálózatról azonban kiderült, hogy nem tesz kárt az állatokban, ellenben már gond sajnos van vele.

24GHz

A problémát az a frekvencia jelenti, melyetaz USA értékesít a hálózat számára. A meteorológusok ugyanis jelezték, ez a hullámhossz túlságosan közel esik ahhoz a tartományhoz, melyből előre jelezhető egy sor meteorológiai jelenség.

Hogy érthető legyen a gond, tisztázni kell azt is, hogy az elmúlt 40 évben sikerült 5-ször pontosabb előrejelzéseket készítenie a meteorológusoknak, ami hatalmas előrelépés. Ebben pedig nagy segítségükre van a légköri vízpermet felismerése, illetve az a tény, hogy a permet 23.8gigaherzesjelet bocsát ki. Ezt érzékelve lehet pontos előrejelzéseket készíteni, ám a hálózat a maga 24gigaherzesműködési frekvenciájával ezt bizony tönkreteszi.

kép:scitecheuropa.eu

A továbbiakban az USA nem csak ezt, hanem más frekvenciákat is értékesít az 5G számára, melyek hullámhossza a meteorológusok munkájába több pontos is beleszól. Hiszen például a felhők mozgásának előrejelzéséhez szükséges jelek 80-90GHzközöttérkeznek, melynek közelében szintén 5G hálózat működik majd a tervek szerint. És bár ez a mobil technológiának nagy fejlődés, a meteorológiának hatalmas visszalépés, egészen pontosan az 1980-es szintre térhet vissza az előrejelzések pontossága.

Miért olyan nagy baj?

Itt most nem arról van szó, hogy az előrejelzések tévednek majd 5-10°C-ot, vagy amikorra szép időt mondanak a szakemberek, akkor esik majd az eső. Ennél lényegesen nagyobb a gond.

kép: theconversation.com

A klímaváltozás miatt a hurrikánok sokkal erősebbek lettek, pusztításuk felmérésére az eddig használt skálát is át kellett alakítani, mivel az “rövid” volt. Most azonban, ha a helyzet nem változik, akkor azzal is számolni kell, hogy 2-3 nappal kevesebb ideje lesz felkészülni az embereknek aviharrendszerekérkezésére, mivel azt nem lesznek képesek olyan pontosan előre jelezni. Ezenkívül például azt sem tudják majd biztosan megmondani, merre is mozognak a haláloserejűhurrikánok, vagy a visszalépés emberéletekbe, és komoly összegekbe is kerülhet. A szakemberek most olyan megoldáson dolgoznak, mely mindkét fél számára járható.

lead kép:computerworld.com