Június 24. Hétfő, Iván

Az emberi tevékenység mérlege: egymillió faj a kihalás szélén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sok szó esik a klímaváltozásról, és annak következményeiről, de kevés arról, hogy az egyik legsúlyosabb gond, abiodiverzitáselvesztése mit is okozhat a Földnek, és nekünk, embereknek.

Emberi beavatkozás

Ma már tudjuk, hogy hiba hittük, hogy bármitmegtehetünk, ez sajnos nem igaz, a fosszilis energiahordozók számolatlan égetése olyan változásokat indított el abolygónkon, melybe mind belepusztulhatunk. A leg elkeserítőbb azonban az, hogy még mindig – mikor már látjuk, hogy a vonat elképesztő sebességgel robog felénk – nem teszünk igazán hathatós lépéseket, mert még mindig fontosabb a gazdasági érdek. Tény, hogy az embereknek enni kell, és a gazdaságot is fenn kell tartani, de ha nem lesz kinekenniadni, vagy a gazdaság életképtelen lesz 10 év múlva, akkor más nem lehet visszacsinálni a rendszert.

kép:thedodo.com

Abiodiverzitáselvesztése – melynek egy hányada éppen az ember által kiváltott klímaváltozás számlájára írható – tovább súlyosbítja a katasztrófát.

Miért olyan fontos?

Az emberi tevékenység jelenleg 1 000 000 fajt fenyeget kihalással, ami döbbenetesen hatalmas szám– mutatta ki egy 50 ország összesen 145 szakértője által jegyzett tanulmány. Csupán összehasonlításképpen, ez az elmúlt nagyjából tízmillió év átlagának a százszorosa is lehet.

kép:qz.com

Abiodiverzotásfenntartása nem azért olyan lényeges, hogy unokáink is láthassanak elefántot, hiszen azt is túlélték, hogy adodóvalis csak képeken találkozhattak.Szívbemarkolóanszomorú, mikor az emberiség egy olyan értéket veszít el, mint egy faj, hiszen sohasem pótolható a hiány. Ugyanakkor abiodiverzitásennél azért sokkal jelentősebb érték. Az állatok növények és az ember is egy olyan összefüggési rendszerben él, melyet egyelőre képtelenek vagyunk felfogni, hiszen azt is csak mostanában fedeztük fel, hogy a fák is képesek kommunikálni egymással, vagy, hogy az anyanövény képes tápanyagokkal támogatni a sarjait, ha szükséges. Egyensúlyi helyzet áll fenn, amibe ha egy kicsit belenyúlunk, még helyreállhat a rend, ha nagyon, akkor felborul.

A pusztulási hullám oka a szakértők szerint a nagyüzemi földművelés valamint a halászat okolható. A hatalmas számú faj eltűnése a bolygóról olyan láncreakciót indít el, melybe az élőlényeknek akár 90-98%-ais beletartozhat, hiszen láthattunk már hasonló pusztulási hullámot a Föld történetében. A láncreakció pedig fokozottan érinti azokat a lényeket, melyek energiaigénye magas, felépítésük pedigkomplex, hiszen így alkalmazkodni is lényegesen kevésbé tudnak.

lead kép:ecocompanion.com