Június 21. Péntek, Alajos

A jövőben a hűtő akár a plafonon is lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkodott már azon, hogy lehetne jelentősen csökkenteni a lakás energiafelhasználását? Most nem arról van szó, hogyan lehetne energiát termelni, hanem arról, hogyan lehetne csökkenteni az igényt.

Ilyenkor a legtöbben arra gondolnak – nagyon helyesen -, hogy el kell kerülni a standbyüzemmódot, hogy ha csak lehet, természetes fénynél kell végezni a dolgunkat, vagy, hogy fedőt tesznek a lábosra, miközben az ételt vagy a vizet forralják. Ezek is jelentős megtakarítást jelentenek összességében, ám semmit nem tehetünk az olyan energiazabálók ellen, mint a hűtő.

kép: inhabitat.com

ElektroluxDesignLab

Hogy nem ártana kisséújragondolnia hűtőket, azzal azElektromluxis tisztában van, így minden évben várja a DesignLabmegmérettetésre azokat az innovatív elképzeléseket, melyek előmozdítják a fenntartható jövő megvalósulását.

Most egy orosz fiatalember,YuriyDmitrievelképzelése egészen a döntőig jutott, aki éppen ezt az elmaradott eszközt gondolta újra. A hűtőszekrény ugyanis az 1930-as évek óta megjelent Freonnal üzemelő változat óta nem sokat fejlődött. Bár a gyártók igyekeznek aminimálisraszorítani az energiaigényét, a szekrény még most is a háztartások energiafelvételének 8%-ért felel, ami hatalmas szám, tekintve, hogy egyetlen gépről van szó.

Áram nélkül

Yuriyelgondolása lenyűgöző, bár nem igazán fejtette ki a működési elvet, így egyelőre nem tiszta minden részlet. Lényegében egy olyan gélről van szó, melybenbiorobotok vannak jelen, amik lumenesszencia segítségével képesek hűteni a gélbe tett dolgokat.

kép: inhabitat.com

Igen, a dolgunk csupán annyi, hogy az élelmiszert belenyomjuk a gélbe. Az megtartja és hűtisi, így tulajdonképpen a kereten kívül a teljes felületét használhatjuk egy ilyen szerkezetnek. Mivel a gél nem csöpög, nem nyálkás, ésszagtal, így technikailag bárhová elhelyezhető. Akár függőlegesen, akár vízszintesen, még a plafonra is tehető, akkor is elvégzi a feladatot.

Arról sajnos nincseninformáció, hogy mi történik akkor, ha egy étel túl sokáig van a gélben, és megromlik. Ilyenkor is szagtalan marad-e a rendszer, vagy az adott részt cserélni kell, esetleg a technológia mellett erre nem kerülhet sor – bár ennek nagyon kicsi az esélye. Habár a tervezés nem tökéletes, hiszen sok lukat hagy maga mögött, az elképzelés mindenképpen érdekes.

lead kép: inhabitat.com