Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Színt vallottak a legnagyobb műanyagszennyezők: így fojtanak minket műanyagba

Érdekesség
2019. április 20. 09:00
null

A világ műanyag problémájának megoldását mindenképpen el kell kezdeni, sőt, a lehető legnagyobb iramban fejleszteni is kell. Ehhez nagyon jó első lépés az egyszer használatos műanyagok betiltása, de tovább kell menni. Hiszen sok műanyag – bár újrafelhasználható lenne – az óceánokban végzi, így gyártásukra kell csapást mérni.

Szennyezők

A legnagyobb szennyező cégek neveit már megismerhette a világ, és talán nem is nagyon lepődtünk meg rajta. Előkelő helyen szerepel a Mars, a Danonne, vagy a Nestlé is, de messze nem olyan elől, mint a Coca Cola.

kép:moneycontrol.com

Most megismerhettük azt is, mégis mekkora mennyiségben termelnek csomagolóanyagokat ezek a cégek, egészen pontosan mennyi műanyag csomagolással lehet számolni évente. A Coca Cola egyetlen év alatt a közreadott adatok alapján 3 millió tonna műanyagot állít elő. A közlésben nem szerepel, hogy ennek mekkora hányada a PETpalack, és mennyi belőle az egyéb műanyag csomagolás (a zsugorfólia, vagy a hatos pakkokat összefogó műanyagok, stb.), ugyanakkor kikövetkeztethető, hogy nagyjából évi 108 milliárd palackról lehet szó. Ez pedig azt jelenti, hogy ez az egyetlen cég felel a világ PETpalack kibocsátásának ötödéért!

Vannak még

A Mars, a Danonne és a Nestlé csak a sor egy része, összesen 30 nagyvállalat állt elő a farbával, vagyis hogy mennyi a műanyag termelésük egy évben. Ez pedig 8 millió tonnát jelent – ebben benne van a Coca Cola termelése is).

Hogy miért éppen most adták közre az adatokat? Az ok, hogy ezek a vállalatok mind aláírták az Ellen MacArtur Fundation kezdeményezését, melynek célja, hogy a vállalatok csökkentsék a műanyag termelésüket. A vállalás első lépése pedig az volt, hogy a világ tudtára adják azt, hogy miből is akarnak lefaragni.

kép:thisisinsider.com

Sajnos a műanyagok jelentette veszélyt egyelőre felmérni sem vagyunk képesek, hiszen csak azt látjuk, mit tesznek most, azt nem, hogy milyen következményeket hoznak magukkal 5-10, vagy akár 100 év távlatából. A csomagolás pedig egyike azoknak az ágazatoknak, akik döbbenetes mennyiségű műanyagszeméttel járulnak hozzá a világ össztermeléséhez.

lead kép:greenpeace.org

műanyagcégpénzszemétPETember