Június 24. Hétfő, Iván

Itt a tökéletesen újrahasznosítható műanyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Peter Christensen, Angelique Scheuermann, Kathryn Loeffler és Brett Helms kutatók, a kaliforniai Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársai egy újfajta műanyagot hoztak létre, ami végre olyan mértékű újrahasznosítást tesz lehetővé, amit mindig szerettünk volna.

Műanyag

A világnak a műanyaggal rengeteg problémája van. Sokszor ugyanis egyáltalán nem bomlik le, de ha mégis, ehhez több száz évre van szüksége. A műanyagokat pedig nagyon szeretjük használni, többnyire egyszer, aztán már mehetnek is a szemétbe.

kép:albis.com

Hogy a mindent elárasztó műanyaggondot megoldjuk, újra kell hasznosítani. Azonban ez nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Egyrészt egy nagyon drága folyamatról van szó, éppen ezért messze nem hasznosítanak újra annyi műanyagot, amennyit lehetne és kellene. Az egyik legnehezebb feladat, hogy a különböző típusú műanyagokat különválasszák. Ráadásul az újrahasznosítása erősen energiaigényes, így a szén-dioxid kibocsátásnak sem tesz éppen jót.

Újfajta anyag, új lehetőségek

A kutatók egy 2011-ben kifejlesztett műanyagfajtát gondoltak tovább, és abban megváltoztatták a kémiai kötéseket. Ennek köszönhetően az új műanyag erős, stabil szerkezetű, vagyis tökéletesen alkalmas a tömeggyártásra, és az előállítása sem lett drágább.

Hogy akkor mi benne az újdonság? Az, hogy erősen savas vízben alkotóelemeire bomlik. Ez a részlet pedig olyan távlatokat nyit meg, amik eddig elérhetetlenek voltak. Hiszen az újrahasznosításhoz a pellet előállítása így rettentően egyszerű, ráadásul annak minősége sem romlik, még sokadik felhasználás során sem. Lényegében egy új, szinte elpusztíthatatlan műanyagot állítottak elő, mely azonban elődeivel ellentétben tökéletesen újrahasznosítható.

kép:24.hu

A gyártók is örömmel fogadják majd az új anyagot, mivel annak alkotó elemeire bomlása szobahőmérsékleten megy végbe, vagyis az újrahasznosításhoz befektetett energia lényegesen kevesebb. Ezzel együtt csökken a károsanyag kibocsátás is, ami a világ számára is jó hír. Ugyanakkor ez a műanyag is csak abban az esetben segíthet a világ szemétgondján, ha nem szemétként végzi, hanem valóban újrahasznosításra kerül, ami a végfelhasználók felelőssége is. emellett természetesen az újrafelhasználáshoz a gyártóknak is átalakításokat kell végezniük, vagyis az új anyag elterjedése még váratni fog magára.

lead kép:mrw.co.uk