Május 25. Szombat, Orbán

Figyelem, jönnek az autókra támadó madarak!

null

A költési időszakban a hímek bizony agresszívebbé válnak, nagyobb vehemenciával védik területüket is. A gond ezzel csak az, hogy minden olyan betolakodót megpróbálnak elkergetni, akit csak kiszúrnak, legyen szó valós, vagy csak tükörkép vetélytársról.

Nincsenek rá felkészülve

A madarak számára – és még sok állatnak – a tavasz a párzás és költés időszaka. Az embereknél a szerelem jellemzően nem jár komoly párharcokkal a férfiak között, hiszen a hölgyek egyértelműen kinyilvánítják választásukat, és a vita itt le is zárul – legalábbis jó esetben.

kép:imagenesmy.com

Az állatoknál azonban a nőstények sokszor azt a hímet részesítik előnyben, amelyik a legerősebb, legszebb, leghangosabb, stb., hiszen nagy valószínűséggel ennek lesz a legjobb a genetikai állománya. Hogy ki a leg az állatok között, azt mindig megmérettetés alapján lehet eldönteni. Amíg a választás alapja a rikító tollazat, addig ezek a „harcok” nyugodtak, nem zavarnak sok vizet, sőt, utánozhatatlan élményt jelent meglesni őket. Ha azonban az erő az úr, akkor bizony véres küzdelmek is kialakulhatnak, de ehhez az adott faj képviselői hozzászoktak.

Amihez azonban nem, az az üveg és a tükör, vagy más, tükröződő felületek. A természetben ugyanis az így megjelenő „vetélytárs” könnyen legyőzhető. A madár megpillantja magát a víz tükrében, támad, a tükörkép szertefoszlik a hullámokban és a madár továbbáll. Ha azonban olyan felülettel találkozik, amely nem szűnik meg tükrözni őt, a „harc” egészen a végkimerülésig is folytatódhat.

Mit tehetünk?

Az MME felhívja a figyelmet arra, hogy a tükörképpel folytatott csata nem csak azért rossz, mert a madarak kopácsolják az üveget, a visszapillantó tükröt, vagy az ablakokat. Gondot jelent az is, hogy nem tudja „legyőzni” ellenfelét, így akár a végkimerülésig harcol vele, miközben nem táplálkozik, és nem segít a fiókák etetésében sem, így azok túlélési esélyei lecsökkennek. Ezen kívül a madarak kárt tehetnek az üvegben is, ami őket is megsebzi, hiszen nem csak a kis verebek támadnak neki a tükörképüknek, hanem a sokkal nagyobb testű madarak is, mint a gólya.

kép:thespruce.com

A dolog ellen egyszerűen lehet védekezni. A függöny, a reluxa tökéletesek lehetnek az ablakok tükröződésének kiküszöbölésére, a tükröket pedig be lehet hajtani, le lehet takarni. Tökéletes megoldás a „rémzsinór” is, mely technikailag egy kifeszített kötél, madzag vagy cérna, melyre kisebb – nagyobb anyagcsíkokat kötünk, ez elriasztja az állatokat.

lead kép:hbw.com