Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Burjánzik az élet az emberi pusztítás igazi emlékhelyén

null

Ian Malcolm ikonikussá vált szavai nem is olyan régen kaptak új értelmet. A Jurassic Park matematikus szereplője azt mondta: „az élet utat tör”, és ebben teljesen igaza volt.

Igazi katasztrófa? Akkor a Bikini-atoll!

Gondolkozott már azon, hogy melyik lehet az a hely a világon, ahol a legnagyobb pusztítást végezte az ember? Nem, nem a Karácsony szigetek, nem is Hirosima, vagy Devecser és Kolontár. Ezeknek a tragédiáknak a helyszíne is szívet tépő, de még ennél is rosszabbul járt a Bikini-atoll. Az USA ugyanis az atombombáit tesztelte is, és ez az egyik olyan helyszín, mely kiérdemelte ezt a kétes megtiszteltetést. Az atoll területén nem csak egy olyan bombát robbantottak fel, mely ezerszer erősebb a Hirosimában pusztító bombánál. A Bikini – atoll területén végrehajtottak vízalatti atomrobbantást is, melynek pusztító ereje akkora volt, hogy nem is kísérleteztek vele tovább.

kép:thescubanews.com

A területről kiköltöztették az itt lakókat, és bár azt ígérték nekik, majd visszatérhetnek, erre esély sincsen. A robbantások ereje pusztító, hiszen ilyenkor 55 ezer °C-ra hevült a levegő a víz felett, és olyan mértékű a sugárszennyezés, hogy még most is, az atomkísérletek után 60 évvel a területet nem szabad megközelíteni.

Pusztulás és élet

Egy ilyen tragikus sorsú hely méltán érdemelte ki, hogy az emberi pusztítás mementója legyen. Csakhogy egy mementó nem egészen így szokott emlékeztetni minket rémtetteinkre.

A csendes-óceáni szigetek élővilágát kutató tudósokat ugyanis erősen meglepte, amit a Bikini –atollnál találtak. Az élet ugyanis burjánzik, a korallok nőnek, a területen bőven van hal, a cápák is remekül vannak, egyszóval egy élő, fejlődő, egészséges ökoszisztéma talált itt otthonra, méghozzá igen jó állapotban. A tudósok döbbenten tapasztalták, hogy a terület mennyire jó állapotban van.

kép:medium.com

A sugárzással erősen szennyezett állatok és növények már elpusztultak, azok, melyek most élnek itt, már nem kapnak olyan dózist, mely komoly veszélyt jelentene, hiszen ki-be úszkálnak az atollnál. Az ember számára azonban a terület még mindig mérgező, hiszen nem iható a víz, nem lehet egyetlen növényt vagy állatot sem elfogyasztani, ugyanis a sugárszennyezés így az embereket is elérhetné.

Ez pedig egy igen érdekes helyzetet teremtett: az atoll megközelíthetetlen az embernek, önnön pusztító tevékenysége miatt. De, mert nincs jelen az ember, a tengeri ökoszisztéma gyógyul, és virágzik. Ez azért erősen elgondolkodtató, ugyanakkor reményt is ad a továbbiakra nézve, vagyis számolhatunk vele: „az élet utat tör”!

lead kép:orangesmile.com