Május 26. Vasárnap, Evelin

Az ENSZ is támogatja a futurisztikus város tervét

null

Mit tehet egy vállalkozó, aki úgy kerül egy minisztérium élére, hogy már beiktatásakor látja: képtelen lesz megoldani azokat a gondokat, amivel itt szembesül, de erre bárki képtelen lenne. Egyetlen ember ugyanis kevés ahhoz, hogy kivédje a klímaváltozás hatásait.

Megoldás keresése

Mark Chollin Chen, ahogyan az írtuk, vállalkozóként került Francia Polinézia turizmusért felelős miniszteri pozíciójába. Ha megnézünk néhány képet a szigetekről, akkor könnyen mondhatjuk, hogy nehéz dolga nincs egy turizmusért felelős embernek ebben a helyzetben, hiszen a gyönyörű táj eladja önmagát. Nem is ezzel a részével van a gond.

Chennek szembesülnie kellett azzal, hogy mindegy mit tesz, a szigetek 2/3-a el fog süllyedni a tengerben, a vízszint emelkedése miatt. A klímaváltozás velejáróját ma már nem lehet megállítani, vagyis ez mindenképpen be fog következni, így az államnak le kell mondania 118 szigetéből 39-ről. A kérdés ma már csak az, hogy mennyi idő van addig. Két variáció lehetséges: vagy 2035-re, vagy 2050-re.

kép:dezeen.com

Mivel a rendelkezésre álló földterület amúgy sem éppen bőséges, és a tengerszint emelkedése csak Francia Polinéziában nagyjából 10000 embert érint, így kénytelenek voltak elkezdeni gondolkodni, hova is lehet menekíteni ennyi embert.

Lebegjenek

A víz elől nincs menekvés, a szárazföld kevés, így Chen úgy gondolta, használják azt, ami van, vagyis a tengert. Tervezett egy lebegő városkomplexumot, az Oceanix City-t, mely annyira jól sikerült, hogy a többi hasonló elképzeléssel szemben ezt az ENSZ is támogatja.

kép:bbc.com

Ennek oka többek közt az, hogy a komplexum napelemei megtermelik a szükséges energiát, vízfelfogói pedig az ivóvízről gondoskodnak, vagyis a telep teljesen önellátó. Emellett ellenáll még a legrosszabb trópusi viharoknak is, mely nem utolsó szempont, tekintve, hogy azok is egyre erősebbek. Ezt azzal éri el, hogy nem betonon, hanem elektromossággal a tengervízből létrehozott mészkő alapokon lebeg a város, amit a tengerfenékhez rögzítenek, így egy helyben is marad.

Nem csak Francia Polinéziának, hanem a legtöbb hasonló helyzetben lévő államnak el kell gondolkodnia azon, hogy onnan is szerez helyet a lakosok elhelyezésére, hiszen a globális felmelegedés területük jelentős részétől megfosztja a jobbára csupán 1-2 méter tengerszint feletti magassággal rendelkező szigetcsoportokat.

lead kép:dezeen.com