Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

A tinik mentális egészségére is hat a légszennyezettség!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A légszennyezettség igazi mumus. A főleg a városlakókat érintő jelenség éves szinten milliók életét követeli közvetlen vagy közvetett módon, a betegségek kezelésére költött súlyos milliárdokról már nem is beszélve. A tudomány pedig folyamatosan foglalkozik a légszennyezettséggel, hiszen igen keveset tudunk a hatásairól. Most egy új tanulmány rámutat arra, hogy a tinik agyára is komoly hatást gyakorol a levegő minősége.

Klinikai pszichózis

A londoni King Collegeban készült tanulmányba 2200 gyereket vontak be az Egyesült Királyságban, a kiterjedt vizsgálat pedig rámutatott arra, hogy azok a gyerekek, akik a légszennyezettséggel erősen sújtott városokban éltek, lényegesen nagyobb valószínűséggel éltek át Pszichotikus epizódot tini korukban, mint azok, akik jobb minőségű levegőt szívtak.

kép:newsroom.unsw.edu.au

A pszichotikus epizódok azokat az időintervallumokat takarják, amikor az ember olyan eseményeket él át, melyek mentális zavarokra utalhatnak. Hallucinál, érzékzavarokról számol be. Ezek a dolgok önmagukban is előfordulhatnak, az emberek kb. 7.5% élt már át ilyen epizódot. Az azonban tény, hogy a leginkább a közepesen fejlett régiókra jellemző a gond. A magasan fejletteknél az arány 6.8%, míg az alacsonyan fejlett országokban 1.3%.

Mi okozza?

A tudományos vizsgálattal kapcsolatosan azt ki kell emelni, hogy a tudósoknak nem sikerült közvetlen kapcsolatot felfedezni a légszennyezettség és a mentális zavarok jelentkezése között. Ugyanakkor az adatok egyértelműen arra mutatnak, hogy létezni kell ennek a kapcsolatnak.

Az okok között egyértelműen a szennyezett levegőben fellelhető vegyi anyagokat lehet megnevezni. Köztük is a leginkább ártalmasak a nitrogén-oxid, illetve a nitrogén-dioxid.

kép:inverse.com

Ez utóbbi kijelentéssel valószínűleg vitatkoznának azok a tudósok, akik nemrégiben kimutatták az összefüggést a légszennyezettség és a férfiak spermatermelésének jelentős romlása között. Az ő tanulmányuk a szálló porral, egészen pontosan a 2.5 PM méretű részecskékkel foglalkozott, és kimutatta, hogy azok kárt tesznek a sejtek működésében, különös tekintettel a herék csatornácskáira, ahol a spermaképzés egyes részei is történnek.

A mentális betegségekkel és a légszennyezettséggel kapcsolatban még számos kutatás áll előttünk, mire megérthetjük, milyen hatással is van a levegő minősége az emberi szervezetre.

lead kép:greenandgrowing.org