Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A légszennyezettség hatással van a termékenységre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A légszennyezettség az egyik legalattomosabb veszély, mely az emberekre leselkedik. Azok, akik a vidéki élet mellett tették le voksukat, vagy akiknek sikerül a városoktól kicsit távolabb otthonra lelniük, kevésbé vannak kitéve ennek a gyilkos jelenségnek, mely a városlakók közül minden évben milliók életét követeli.

Mitől?

A levegő minősége sok összetevőtől függ. Ezek közül az egyik legtöbbet emlegetett a szálló por, annak is a 2,5 mikronos (2,5 PM) része. Ennek szintjét a folyamatosan felkavart por, a kipufogók, a szélmentesség és még sok minden emelheti. Az egészségkárosító hatása nem is vitatható, hiszen közvetve és közvetlenül számos betegség kialakulásában játszik szerepet.

kép:respromasks.com

A felső és alsólégúti problémák, nőgyógyászati betegségek, keringési szervrendszert érintő problémák mind a palettán vannak. Éves szinten csak a légszennyezettség milliárdos költségeket ró az egyes országok egészségügyi rendszereire, hiszen a betegségek jelentős hányadát ez váltja ki. Most azonban arra is fény derült, hogy a szálló pornak a meddőséghez is köze van.

A férfiakat sújtja

A meddőség sajnos egyre jobban terjed, egyre több párt érint szerte a világon. Jelenleg azt lehet mondani, hogy nagyjából minden 4.-5. pár küzd eredménytelenül a családalapításért. És míg néhány évvel ezelőtt a meddőségek zöméért a női szervezet betegségei, hormonális eltolódásai és tápanyaghiánya állt a háttérben, mára az arány jelentősen megváltozott, és a meddő párok esetében több, mint 50%-ban a férfiak oldalán jelentkezik a probléma.

kép:themuslimtimes.info

A kiváltó okok között esetükben is jelentős hányadot ad a tápanyaghiány, ám a tudósok egy új tanulmányban arra is rámutattak, hogy a szálló por, egészen pontosan a 2.5 PM részecskék hatással vannak a spermaképzés folyamatára. Elaine Maria Frade, a Sao Pauló-i Egyetem munkatársa tanulmányában rámutatott, hogy a por károsítja a herék megfelelő sejtműködéséért felelős géneket. A károsodás jellemzően a spermaképzésben jelentős szerepet játszó csatornácskákban jelentkezik. A kutató azt is kifejtette, hogy a jelenség már az anyaméhben is tapasztalható, ám mértéke nagyobb a születés után.

Lead kép:pollutionairmask.com