Május 2. Csütörtök, Zsigmond

8 hónap gondoskodás

Érdekesség
2019. április 09. 17:20
null

A Foresto akár 8 hónapon át folyamatos védelmet nyújt a bolhák és kullancsok ellen.

Kik ők?

Apró pókszabású parazitaállatok, akik főként az emlősök (kutya, macska, ember) vérszívói. Közel 900 fajuk ismert. Méretük - fejlődési szakasztól függően (pete, lárva, nimfa, kifejlett példány) - változó, kevesebb, mint 1 mm-től 0,5 cm-ig nőnek. Csípésükkel közel 200 fertőző betegséget terjeszthetnek.

Hol élnek?

Parkok, erdők, kertek hűvös és nedves aljnövényzetében találhatóak. A lárvák az alacsonyabb aljnövényzetben, míg a kifejlett példányok magasabban várakoznak, de ritkán merészkednek térdmagasságnál feljebb. Aktivitásuk tavasszal és ősszel a legnagyobb, de egész évben veszélyt jelentenek.

Hogy kerülnek kedvenceinkre?

A növények ágain, levelein portyázó egyedek két mellső lábuk, ún. Haller szervének segítségével érzékelik a gazdaállatot, akire megfelelő közelség esetén egyszerűen rámásznak. A gazdatestre kerülve védett és vérbő bőrfelületet keresnek, ahol nem éri el őket könnyen az állat mancsaival és fogaival és itt megkezdik a vérszívást.


Hogyan fertőznek?

Hosszúkás, fűrészfogakkal ellátott szájszervüket lassan és fájdalom mentesen fúrják a bőrfelszínbe. A táplálkozásuk során keletkezett váladékaikban (nyál, ürülék) lévő vírusokkal, baktériumokkal terjesztik a fertőző megbetegedéseket.

Lyme-kór (Borreliózis)

A leginkább elterjedt és ismert kullancsok által terjesztett fertőzés, ami az állat és ember számos szervét megtámadhatja (bőr, ízületek, idegrendszer, szív). Fő tünetei kutyák esetében: idegrendszeri, ízületi elváltozások, bőrirritáció, szívműködési zavarok. Lappangási ideje: 2-5 hónap.

Babéziozis

Egysejtű parazita, ami a vörösvérsejteket támadja meg. Súlyos vérszegénységhez és szervi elváltozásokhoz vezethet. Kezelés nélkül pedig akár halálos kimenetelű is lehet. Fő tünetei kutyák esetében: bágyadtság, láz, véres vizelet, de a fertőzöttség sok esetben tünetmentes. Lappangási ideje: 5-21 nap is lehet.

Ehrlichiózis

Fehérvérsejteket megtámadó kórokozó, ami lázat, ízületi és izomfájdalmat, olykor idegrendszeri bántalmakat okoz. Fő tünetei kutyák esetében: bágyadtság, láz, nyálkahártya vérzés, vagy sárgaság, de a fertőzöttség sok esetben tünetmentes. Lappangási ideje: 7-15 nap.

Kullancs encephalitis

Viszonylag ritka, ám annál súlyosabb megbetegedés, amit egy, a kullancsokban élősködő Flavi vírus okoz. Az idegrendszert megtámadó vírus agyvelő- és agyhártyagyulladáshoz vezethet. Fő tünetei: influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom. Lappangási ideje: 2-3 hét is lehet.

Anaplazmózis

Az anaplazmózis a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó megbetegedés. Tünetei nagyon hasonlóak a Lyme-kóréhoz, de azokon felül sajnos hányással és hasmenéssel is járhat. Az anaplazmózis kutyára és macskára egyaránt veszélyt jelent. Lappangási ideje: 4-11 nap.

Hogyan védhetjük meg állatainkat ezektől a fertőzésektől?

Vannak külsőleg és belsőleg használható szerek, amik védelmet nyújtanak kedvenceink számára.Míg a belsőleges szerek (tabletták) csupán a vérszívást követően fejtik ki hatásukat, a külsőleg alkalmazható termékeknek (gyógyszeres nyakörvek, rácsepegtető oldatok) nemcsak elriasztó, hanem ölő hatása is lehetséges. Ezek már az élősködővel való érintkezéskor rögtön védelmet biztosítanak állataink számára, megakadályozva ezzel, hogy az élősködők megtapadjanak az állaton, vért szívjanak, és ezzel fertőzéseket juttassanak az állat szervezetébe. Érdemes olyan terméket választani, ami hosszú távú (hetek, hónapok) biztonságot nyújt kedvenceink számára.

kullancsmacskabolhanyakörvkutyaLyme-kórvédelemvérszívóbolha