Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Meddők lesznek az orkák a műanyag szennyezéstől

null

Azt tudtuk, hogy a műanyagszennyezés nem tesz jót a tengereknek és az óceánoknak, de az valahogy mindig kimarad, hogy miért. Illetve az is tény, hogy az állatok sokszor megeszik ezeket a hulladékokat, és belepusztulnak, de most egy új, hosszabb távú hatással is kénytelenek leszünk számolni, mely a biodiverzitást is fenyegeti.

Betiltott anyagok

Amikor a csecsemőknek veszünk játékokat, vagy evőeszközöket műanyagból, erősen figyelünk arra, hogy bizonyos vegyi anyagoktól mentesek legyenek. Egyes kísérőanyagok ugyanis, melyek a műanyagokban vannak jelen, toxikusak, és sajnos kioldódnak a tárgyakból. Ilyen például a poliklórozott bifenilek, vagyis a PCB-k, melyeket már 2004-ben betiltottak mérgezőségük miatt. A tiltásnak hála a boltok polcain nem is találkozhatunk olyan termékekkel, melyek tartalmaznának ilyen anyagokat.

kép:worldfinance.com

De hát anno gyártották őket szép számban, és tudjuk, hogy a műanyagok lebomlása, ha egyáltalán megtörténik, akkor is több száz, vagy több ezer évet vehet igénybe. Ennyi idő alatt pedig a toxikus vegyületek vígan kioldódnak belőlük, és mérgeznek mindent, amivel csak kapcsolatba kerülnek. Mondjuk a tengereket, illetve azok élővilágát, mely egyébként is érzékenyebb az ilyen mérgezésekre.

Csökkenő orkaszám

A kutatók az orkák tanulmányozásán keresztül jöttek rá arra, hogy a PCB komoly károkat okozott és okoz mind a mai napig a tengeri élőlényekben. A tengeri emlősök a belső hő könnyebb megtartása érdekében jelentősebb mennyiségű zsírt halmoznak fel. A zsírok pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy a toxinokat tárolják, vagyis például az orkák alapvetően érzékenyebben reagálnak a vízbe került toxinok bizonyos fajtáira. A vizsgálatok kimutatták, hogy egyes populációkban akár az egészségre ártalmas szint 100 szorosa is megtalálható a PCB vegyületekből – írja az inhabitat.com.

kép:smithsonianmag.com

Ez nem egyetlen állat élete alatt halmozódik fel a szervezetben. A nőstények a tejükön keresztül is közvetítik a mérgezést, így utódaik halmozva érintkeznek vele. A PCB az endokrin rendszerre fejti ki hatását, eltolva a hormontermelés egyensúlyát, ezáltal hatalmas károkat okozva a szervezetben. Az orkák esetében az egyik ilyen kár a csökkenő populáció, ami a reprodukciót szabályozó hormonok nem megfelelő működésének következménye. Ráadásul a helyzet csak rosszabb lesz, hiszen ha mégis sikerül szaporodnia az állatoknak, a következő generációban még magasabb lesz a PCB aránya, így tovább romlik a reprodukciós képességük.

A víz pedig az úszó műanyaghulladék miatt tovább szennyeződik, így valószínűleg további fajok is érintettek a jelenségben, valamint csupán idő kérdése, hogy a toxinok mikor jelennek meg az édesvizekben, károkat okozva ezzel a szárazföldi állatokban is.

Lead kép:en.wikipedia.org