Június 16. Vasárnap, Jusztin

Közeleg a fénnyel repülés kora

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A repülés s közlekedésnek az a része, ami a leginkább lázba hozza az embereket. Olyan helyekre juthatunk el, olyan tájakat ismerhetünk meg a segítségével, amiket előtte maximum képeken, festményeken láthattunk. Csak sajnos elképesztően nagy a károsanyag kibocsátása.

Diszkont

Az olcsó repjegyek megnyitották a lehetőséget azok előtt az emberek előtt is, akik nem engedhetnek meg maguknak egy 200000 forintos, vagy akár egy közelebbi célhoz egy 60000 forintos repjegyet. Egy olyan világban, ahol New York 100000 forint alatt retúr repjeggyel elérhető, a repülés bizony számottevő közönséget mozgat meg. ráadásul ez a szám egyre csak nő.

kép:traveller.com.au

Ezzel együtt azonban a károsanyag – kibocsátás is hatalmas, és mivel egyre többet és egyre többször utazunk a levegőben, így jelentősen meg is nő. Ez ellen pedig nem lehet harcolni abban az esetben, ha ennyire alacsony jegyárakkal is találkozhatunk, hiszen ki ne menne szívesen Londonba 7000 forintért oda és vissza.

Új hajtóanyag: a fény

A Caltech mérnökeinek sikerült elérni egy elképesztő áttörést. Egy megfelelően kezelt aprócska lemezt, melyen nanobarázdákat hoztak létre, képesek voltak csupán fény segítségével egy rövid ideig és egy igen rövid távon mozgatni. Bár valóban sok van még hátra, míg a módszer elterjed, de ehhez semmilyen különleges közegre nem volt szükség.

kép:physicsworld.com

Ez pedig azt jelenti, hogy megnyílt az út számos olyan elképzelés előtt, amikről eddig csak álmodhattunk. Ilyen az üzemanyagmentes repülés is. bár léteznek tisztán elektromos hajtású repülőgépek, ezek jelentősebb mennyiségű utas szállítására nem alkalmasak. És a fény? Nos, egyelőre még az sem, de nagyon ígéretes lehetőségek előtt állunk. Ha a fénnyel, vagyis a megfelelő lézernyalábbal valóban képesek leszünk nagy dolgokat tartósan mozgatni, akkor onnan már csak egy lépés az is, hogy a repülés tökéletesen üzemanyagmentessé lehessen tenni. Az erőgépekről és szállítórendszerekről már nem is beszélve. Hogy ez mikor jön el? Ez még a távoli jövő, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy azok a lehetőségek, amikkel a Star Wars, vagy más, hasonló kategóriájú filmek dolgoznak, képesek lehetünk a valóságban is alkalmazni.

lead kép:sciencewizardparty.com