Június 13. Csütörtök, Anett

Iszappal szennyezik a Nagy Korallzátonyt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az, hogy pontosan mi is számít környezetszennyezésnek sajnos szubjektív dolog. Ez annak köszönhető, hogy ha egy tehetős vállalat szeretne valamit megtenni, ami finoman szólva is kifogásolható, akkor előránt egy tanulmányt arra vonatkozóan, hogy amit tesz, az teljesen rendben van. persze erre reagálnak más szakértők, akik épp az ellenkezőjét állítják. Ember legyen a talpán, aki eligazodik, de azért azt jó lenne tisztázni, hogy vannak olyan területek és lépések, amikkel nem érdemes játszani.

Korallzátony

A Nagy Korallzátony Ausztrália partjainál elterülő, egyedi ökoszisztémával rendelkező, pótolhatatlan természeti kincs, melyet azonban megtépáz az emberi tevékenység. Elsősorban a klímaváltozás, mely a vizek melegedése révén pusztítja ezt a területet.

kép:thoughtco.com

A melegedő víz egész fajokat tüntet el a korallzátonyról, mely már önmagában is katasztrófa, arról már nem is beszélve, hogy az ökoszisztéma alapját adó korallok a meleg hatására fehéredni kezdenek, és többségük sajnos el is pusztul. Jelenleg a Nagy Korallzátony mintegy 30% tűnt el a tengerből ennek a pusztulásnak köszönhetően.

Iszaphelyzet

A napokban a Queensland-i áradások keserítették meg a zátony és a környezetvédők mindennapjait, mivel tetemes mennyiségű hordalék landolt a korallzátonyon, ami bizony hatással van annak életére is.

Most pedig egy másik problémával is szembesültek. Az egyik nagyvállalat, a Bulk Ports Corporation úgy véli, teljesen rendben van az, ha a kikötői iparlétesítmények összességében nagyjából 1 millió tonna iszapot pumpálnak a korallzátony fölé a vízbe. A termelési melléktermék ráadásul olyan anyagokat is tartalmazhat, amik károsak az itteni életformákra, de már csak maga az iszap jelentős mennyisége is problémás.

kép:fitzroyisland.com

Más szakértők úgy gondolják, hogy az iszap lerakása a zátonytól távolabb lényegesen biztonságosabb lenne, és elhanyagolható hatással lenne a kivételes ökoszisztémára. A nagyvállalat szerint azonban az iszap így sem okoz gondot, és csak egészen rövid ideig befolyásolja a Nagy Korallzátony életét.

A vita azért is fura, hiszen mégiscsak 1 millió tonna iszapról van szó, és nem igazán van olyan vízi terület, melyet ekkora mennyiség ne érintene érzékenyen. Mindemellett az Ausztrál állam a közelmúltban vállalta, hogy 500 millió dollárt fordít a Nagy Korallzátony megőrzésére. Ez a kettő pedig a legtöbb szakember szerint nem igazán összeegyeztethető folyamat.

lead kép:globalcoral.org