Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Fessünk egy kis energiát például a telefonunkra

Érdekesség
2019. március 08. 08:00
null

A napelemek egyre jobban fejlődnek, egyre praktikusabban használhatóak fel. Ráadásul ez a fejlődés nem csak a méreteket érinti, vagy a teljesítményt, hanem egészen megváltoztatja a napelemekről alkotott képet.

Energiatermelés tisztán

A napelemes rendszerek jelentik a jövőt az energiatermelésben, még akkor is, ha esetleg máshonnan szorulnak támogatásra. Értelem szerűen a sötétben nem képesek az energiatermelésre, ám szél, víz és geotermikus energiával kiegészítve maradéktalanul megfelelnek a kihívásoknak.

kép:biocote.com

Ezt még lehet fokozni azzal, hogy olyan lehetőségeket valósítunk meg, melyben a napelemek nem igényelnek külön kihelyezést, hanem maga a működtetni kívánt eszköz tartalmazza azokat, így megoldva, hogy ne is legyen más dolgunk, mint a szükséges fényt, illetve napsütést biztosítsuk számukra – akárcsak a régi napelemes számológépeknél.

Mindennapos használat

A napelemek jövője, hogy olyan formában lesznek jelen az életükben, hogy észre sem vesszük őket. Ezen dolgozik most – bár nem elsőként, de hathatósabban – az Exegerbe nevű svéd cég, mely ráadásul nagyobb tőkeinjekcióhoz is jutott befektetők által.

A cég olyan festéket fejleszt, mely a mobileszközöket, laptopokat, fülhallgatókat képes ellátni energiával a napfény segítségével. Vagyis lényegében úgy lehet tölteni az eszközöket, hogy kitesszük őket az ablakba, a kerti asztalra, vagy egyszerűen elől hagyjuk ott, ahol éri a fény.

kép:pennlive.com

A festék nem kifejezetten újdonság, néhány évvel ezelőtt már mások is foglalkoztak vele, sőt, fejlesztések is történtek de a kereskedelmi forgalomba kerülés elmaradt. Ez most nem így lesz, mivel a cég a beáramló tőkének köszönhetően a stockholmi üzemében olyan termelési kapacitást építsen ki, mely alkalmas évi 40000 fejhallgató legyártására, melyet már ezzel a festékanyaggal vonnának be.

Persze a történetnek itt koránt sincs vége, hiszen ha az anyag beváltja a hozzá fűzött reményeket – és a tesztek alapján igen -, akkor megjelenhet utcai lámpákon, utak felszínén, sőt, a későbbiek folyamán akár a cserepek színezésében, vagy a homlokzati festékekben. Így pedig az energiatermelés már nem központi kérdés lenne az életünkben, hanem egy egyszerű, és természetesen jelen lévő dolog, amit minden eszköz megteremt magának a festésének hála.

lead kép:orono-hampden.coursestorm.com

elektronikamindennapoknapelememberenergiaNap