Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Ez a legkörnyezetbarátabb módja a parkfenntartásnak

null

Gondolkodott már azon, hogy mi lehetne a fűkaszálás alternatív megoldása? Kiváltképp a városokban lenne rá nagy szükség, hiszen a parkoknak ez a tevékenységi része nem éppen azt szolgálja, amiért maguk a parkok létrejöttek.

Zaj és füst

A parkok alapvetően azt a funkciót szolgálják, hogy az emberek egy kicsit kiszakadhassanak a városok betondzsungeleiből. A zöldterületek ugyanis bizonyítottan csökkentik a stresszt, javítják a levegőt, és általánosan jobb közérzetet biztosítanak azoknak, akik rendszeresen látogatják azokat. Mindemellett természetesen a városi élőlények jelentős hányada is itt talál otthonra, legyen szó mókusokról, madarakról, vagy éppen a rovarokról.

kép:esmadrid.com

Ezt a kis városi idillt azonban erősen beárnyékolja az, hogy a parkokat fenn is kell tartani – vagyis többek között nyírni a füvet. Ez egy kis részlete csak a tevékenységnek, de mégis ez a leghangosabb, és legbüdösebb részlet. Ezek a hatalmas területek nem alkalmasak az elektromos fűnyírásra – legalábbis egyelőre – ráadásul a növények sokszor lényegesen nagyobbra nőnek, mint amit még a fűnyíró elbír. Így érkeznek a fűkaszálók és a hangos motorberregés

Madrid a sorban

A Casa de Campón egy alternatív megoldással gondozzák a füves területeket, egyelőre csak évente háromszor. A kezdeményezés nem egyedülálló, hiszen láthattunk már ilyet Rómában, de az USA területén is, mégis érdemes vele foglalkozni, hiszen hasznos és környezetbarát. A megoldás egyszerű: birkákat hoznak, hogy azok „szintre” legeljék a területet. Nincs zaj, nincs füst.

kép:ciee.org

Igaz, a birkák hagynak maguk után némi „ajándékot”, de ez még hasznos is, hiszen javítja a talajt és növeli a biológiai sokszínűséget. A legeltetők egyessége a fővárossal nem éppen a legjobb, hiszen ők fizetnek azért, hogy a birkáik elvégezhessék a munkát. Cserébe viszont az emberek láthatják a lehetőségeiket, ismerkedhetnek a vidéki emberek életével, a birkákkal, és 20 euróért még jelképesen örökbe is fogadhatnak egyet. A dolgon mindenki nyer, hiszen a fű is tökéletes lesz, az állatok is jól laknak, és ennyivel is kevesebb a környezetterhelés az amúgy is szmogos és büdös nagyvárosokban.

lead kép:timeout.es