Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Csináljunk esőt a szmog ellen – mert most már ezt is lehet…

Érdekesség
2019. március 10. 13:00
null

Szöul mesterséges esővel szeretné megtisztítani erősen szennyezett levegőjét. Ehhez pedig szüksége van Kínára is. az időjárás manipulálása azonban nem a legjobb ötlet, ráadásul nem is biztos, hogy segíteni fog.

Problémák

Szöul levegője nagyon rossz minőségű, és Dél-Korea törvényhozása emiatt Kínát hibáztatja. Szerintük ugyanis innen érkezik a nagy mennyiségű szálló por, mely a Sárga-tengeren keresztül lebegve durva légszennyezettséget okoz. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem egyedül Kína intenzív ipari tevékenységét okolják a bajért, a dél-koreai autók légszennyezése ugyanis messze nem elhanyagolható adat.

kép:choice.npr.org

Hogy miért várnak a „nagy testvér” segítségére? Mert a hatalmas ország lényegesen fejlettebb időjárás manipuláló technológiával rendelkezik, mint Dél-Korea. Az itteni tudósok ugyanis már januárban is próbáltak esőt fakasztani a Sárga-tenger felett, de nem jártak sikerrel.

Esőt, havat, amikor akarom

Aki most meglepődött azon, hogy az időjárást így képesek manipulálni, az jó, ha tudja, hogy ilyen kísérletek – és kisebb sikerek – már a vietnami háború alatt is voltak, az USA vezényletével. Mára külön cégek foglalkoznak azzal, hogy biztosítsák egy – egy ünnep, esetleg esküvő esőmentességét. De ugyanígy lehet havat is rendelni a síszezonra, esetleg karácsonyra.

A felhőmagvasításhoz nem egészen környezetbarát vegyszereket használnak, és azt is tudni kell, hogy így plusz csapadék nem nyerhető, inkább csak annak lehullási ideje és helye variálható meg egy kicsit. De ezzel az eljárással Kína a termőterületei hozamát már több éve próbálja növelni, mára egész szép eredményeket elérve.

kép:koreabizwire.com

Szöul éppen ezért fordult segítségért a hatalmas ázsiai országhoz, hiszen a Sárga-tenger felett fakasztott eső nem csak a dél-koreai főváros levegőjének tenne jót, hanem javítana Sanghaj levegősén is.

Azt, hogy hosszabb távon milyen hatásai lehetnek az időjárás ilyen manipulálásának egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy a technológia fejlődik, hiszen ma már az is szempont, hogy olyan anyagokat használjanak, melyek környezet kímélőek. Erre jelenleg a szárazjég tűnik a legjobbnak, de ha az iparág beindul, akkor ennél lesz jobb válaszuk is a kihívásokra.

lead kép:reddit.com

szmogklímaesőKínaemberszárazság