Június 20. Csütörtök, Rafael

8 elképesztő, fenntartható innováció az építőiparból

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az innovációk minden területen szükségesek, főleg akkor, ha a cél a fenntarthatóság. Most egy olyan iparágból hoz az inhabitat.com cikke 8 újítást, mely a szén-dioxid kibocsátás egy igen jelentős részéért fele, vagyis az építőiparból.

Svéd kutatók alkották meg az átlátszó fát. Ez egy olyan tömörített faanyag, melyben a facsíkok egy részét lignin polimerre cserélték le. A csere értelme az, hogy így az anyag 85%-ig átlátszó, azaz remekül átengedi a természetes fényt, ám a falakon keresztül a benti történéseket nem lehet látni. Ezzel a megoldással jelentősen csökkenthető a világításra felhasznált energia.

Egy másik innováció a vasbetont érinti, és amennyiben elterjed, a megnevezést is le kell cserélni. A bambuszbeton lényegében annyiban tér el elődjétől, hogy az acélt bambusz helyettesíti. Az anyag meglepően tartós, és nem utolsó sorban még ellenállóbb például a földrengésekkel szemben. A bambusz egy kivételesen gyorsan növő növény, így az anyag fenntarthatóságához sem férhet kétség.

kép:thespruce.com

A téglák hőszigetelő képességének emelése volt a célja az RMIT Egyetem tudósainak. A megoldásuk egy másik gondra is jó, jelesül a cigarettacsikkek újrahasznosítására. A csikkeket a tégla anyagához keverve megnőtt azok hőszigetelő képessége, arról már nem is beszélve, hogy kiégetésükhöz is kevesebb idő, így kevesebb energia kell.

A spanyolok innovációja a hidrogél, mely anyag viselkedésében hasonlít az emberi szervezet egyes részleteire. A szakemberek hidrogél buborékokkal látják el a falakba épített kerámia panelek közötti területet. A hidrogél különleges tulajdonsága, hogy képes a vizet maga körül felszívni, és a kánikulában azt elpárologtatva akár 5°C-kal is hűteni a szobákat, így a légkondi használatát is ki tudja váltani, de minimum mérsékli azt.

A cementkészítés világában is reformokra lehet számítani. A közelmúltban tudósoknak sikerült megváltoztatni a jól ismert anyag mikrostruktúráját, ezzel elérték, hogy képes legyen elnyelni a fényt, majd később kisugározni azt. ezzel pedig a közvilágítást lehetne kiváltani, ami hatalmas energiamegtakarítást eredményezne. Arról már nem is beszélve, hogy a világító cement ráadásul sokkal tartósabb is, mint előde, így az eredeti 30-50 évről 100 évre nő az „élethossza”.

A pókfonál leutánzása a tudósok rég dédelgetett álma, hiszen ez a természet leginkább ellenálló anyaga, szakítószilárdsága elképesztő. A 3D technológia most lehetővé tette az álom megvalósulását, és víz, szilícium-dioxid és cellulóz felhasználásával megalkotható a mesterséges pókfonal. Az újítás hatalmas lehetőségeket rejt mind a ruhaiparban, mind az építőiparban, de más területeken is, tekintve, hogy a létrehozott anyag erősebb, mint a kevlár.

kép:smithsonianmag.com

A városok légszennyezettsége olyan gond, mely mellett nem szabad szó nélkül elmenni. Így gondolta ezt Carmen Turdell építész is, aki egyik rokona veseelégtelensége, illetve a vérének tisztítása folyamata vezetett egy ötlet megvalósítására. A rendszer, melyet az építész kitalált olyan téglákból és szűrőből áll, mely képes tisztítani a levegőt. A téglák felszíne behúzza a levegőt, mely átmegy egy szűrőn, így pedig kiszűri a levegőben szálló részecskéket.

A világítás terén egyre jobban előtérbe kerülnek a LED technológiák, vagyis a fénykibocsátó részecskék, melyek hatalmas energiamegtakarítást képesek elérni. Emellett azonban az OLED is egyre jobb lehetőség (szerves fénykibocsátó részecske), mely a LED minden jó tulajdonsága mellett ráadásul még kifejezetten vékony, és átlátszó is, vagyis képes ötvözni a természetes és mesterséges világítás minden előnyét és lehetőségét. A technológia fejlődésével az árak is egyre alacsonyabbak lesznek, így terjedési sebességük is gyorsulni fog.

lead kép:lagershed.com