Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Ehető csomagolással az állatok életéért

null

A műanyagszennyezettség a tengerekben és óceánokban, de tulajdonképpen ma már szinte minden területen óriási gondot jelent. a tudósok kimutatták még a legeldugottabb szervezetekben is a mikroműanyagok jelenlétét, olyan férgekben, melyek a tengerfenéken élnek, és csak nemrég szabadultak a jég fogságából. De lehet ez ellen tenni, méghozzá igen okosan.

Műanyag, műanyag és még több műanyag

Azt azért nem lehet mondani, hogy a műanyag ne lenne, vagy inkább ne lett volna egy kifejezetten hasznos anyag. Nem véletlen, hogy ennyire sok van belőle, és itt van a gond is. eltúloztuk a mértékét, és nem számoltunk az anyag következményeivel. Ez ugyanis sok esetben egyáltalán nem bomlik le, vagy kell hozza néhány száz év.

kép:nhm.ac.uk

Ennyi idő alatt azonban nem marad egyben, aprózódik, végül mikroműanyagként végzi, amely ma már az emberi szervezetben is jelen van, arról nem is beszélve, hogy szinte minden állatban. De igazából még szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen őket nem fojtotta meg az eldobált műanyag, nem kaptak tőle bélcsavarodást, nem pusztultak bele a szennyezésbe.

Egyre több cég érzi úgy – teljesen jogosan -, hogy az általa gyártott, vagy felhasznált műanyagok komoly károkat okoznak, és igyekeznek ezeket kiváltani, számukat lecsökkenteni, vagy akár teljesen el is hagyni őket. Ez jól hangzik, de ha nincs műanyag, akkor mivel csomagolunk, mivel pakolunk, mivel fogjuk össze a dolgokat tartósan, könnyen és főleg olcsón?

6-os pakk

Az USA területén nagyon népszerűek az úgynevezett 6-os pakkok, azok a dobozos sörök, melyeket hatosával, egy jellegzetes alakú műanyag csomagolással fognak össze. Ezzel a csomagolással szinte mindenki találkozhatott már fotókon, melyeken olyan szerencsétlen állatokat láthatunk, akik testéve belevág a számukra eltéphetetlen anyag, vagy éppen teljesen abnormális fejlődésre kényszeríti őket.

kép:sierraclub.org

Ez ellen most egy floridai sörgyár talált ki egy elmés megoldást, amit mindenképpen érdemes lenne követni. A Saltwater Brewery nem akart lemondani a pakkról, és nem a ragasztóm mellett döntött, mint a Kalsberg. Ők gondoltak egy nagyot, és a sörgyártás után megmaradt hulladékokból, mint az árpa és a búza, 100%-osan lebomló, sőt, ehető csomagolót készítettek. A design adott, de az anyag változott. Hiába jut a tengerbe, a legrosszabb, ami történhet, hogy ott szertefoszlik, jobb esetben valamelyik állat elfogyasztja.

Az ötlet remek, a megvalósítás is jó, hiszen csökkenti a cég ökológiai lábnyomát, de azért egy apró gond van vele. Illetve nem is ezzel, hanem a többi, műanyag verzióval. Az állatok remekül el tudják fogyasztani az innovatív csomagolást, ám ez meg is marad az emlékeikben, és a műanyag verzióval is így fognak tenni. Ez pedig veszélyes, vagyis sürgősen át kellene térni mindenkinek az ilyen, és ehhez hasonló, valóban természetes megoldásokra, és elfordulni a bevett szokásoktól és félmegoldásoktól.

lead kép:steemit.com