Június 24. Hétfő, Iván

Rovarokkal etetett kutyák?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az, hogy a globális húsfogyasztás hogyan befolyásolja a klímaváltozást, sokszor és sokat boncolgatott kérdés. Arról már kevesebb szó esik, hogy az össze elfogyasztott hús 20%-át a háziállatok elé tesszük, vagyis a tápok hústartalmával is erőteljesen foglalkozni kell.

Húst hússal

Egy jómódú, fejlett társadalom húsfogyasztása megnő. Ráadásul egyre inkább a színhúst részesíti előnyben a nyesedék helyett, holott annak tápanyagtartalma pontosan akkora, mint a „szép” részeknek. A feldolgozóiparnak kézenfekvő megoldásként jelentkezett eddig, hogy az emberek által fel nem használt, hulladéknak szánt nyesedéket az állateledelek terén dolgozza fel.

kép:akc.org

A baj azonban eléri ezt a régiót is, hiszen tudjuk, az állattenyésztés hatalmas ökológiai lábnyommal rendelkezik. Nem csak a haszonállatok bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, hanem az élelmezésükben fő szerepet játszó szójaültetvények is, így az állatok számával ez a részlet is csökkenthető lenne. Persze számolni kell az elfogyasztott vízzel, és az elfoglalt legelő területekkel is, melyek mind ehhez az ágazathoz köthető problémák.

Mi legyen az eledellel?

Több állateledel gyártó is azzal foglalkozik, hogy eledeleiben az állati eredetű összetevőket rovarokból nyerje ki. Erre az egyik legalkalmasabb a katonalégy, melyet állati eredetű hulladékon hizlalnak, majd vágóhídra küldenek, így jelentősen csökkentve a „szennyezőbb” állati eredetű összetevők felhasználását.

kép:edenkert.hu

Nyilván a legyek kevesebb teret, és lényegesen kevesebb vizet, tápanyagot igényelnek, ráadásul tanulmányok is igazolják, hogy a fehérjéik igen táplálóak, vagyis gond nélkül használhatóak (persze ezt hosszabb távú megfigyelésekkel is alá kell támasztani). A kutyák esetében nem is olyan nagy a gond, hiszen mindenevő állatokról van szó, ám a macskák ragadozók, így esetükben egy kissé módosul a használhatóság. Fontos ugyanis hogy az életben maradásukhoz szükséges aminosavat, a taurint – melyet a húsokból képesek magukhoz venni – a macskatáp tartalmazza, méghozzá olyan formában, melyet a cicák hasznosítani is képesek. Ez az oka, hogy rovar alapú tápokkal egyelőre csak a kutyák esetében találkozhatunk. Ugyanakkor a taurin jelen van a rovarok szervezetében is, így a cicák is készülhetnek a tápok változására.

lead kép:petsupplies-uk.co