Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Párából ivóvíz - életmentő megoldás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A vízhiány is velejárója a klímaváltozásnak. A csapadékeloszlás ugyanis egyre egyenlőtlenebbé válik, és annak megőrzése is bajos, hiszen a növényzet folyamatos irtása miatt a föld már nem tartja meg a vizet. Így lényegesen kevesebb a párologtatás, vagyis kevesebb az eső is. az ivóvíz hiánya pedig olyan gond, amit – ha valaki egyszer is tapasztalt – amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Innovatív fejlesztések

Ezt pontosan így érezte Beth Koigi is, aki elnyerte az EDF fiatal afrikai kutatók nagydíját, és a legesélyesebbek között tartják számon a brit Royal Academy of Engineering Africa Prize for Engineering Innovation díjra.

A kenyai származású, gazdag szülőktől származó mérnök hölgy az ivóvíz problémájával az egyetemen találkozott, ahol a víz büdös és poshadt volt. Így fogta magát, és elkészítette azt a berendezést, melyt reményt jelenthet azoknak az országoknak, ahol az ivóvíz hiánya mindennapos jelenség. A berendezés egy lepárló, mely képes a levegő páratartalmát kinyerni. Ráadásul igen hatékonyan, mivel az 58%-os páratartalmú levegőből naponta 10 liternyi vizet képes kinyerni. Ezt azután egy szűrőn is keresztül juttatja a rendszer, így a végeredmény iható víz.

kép:alchimiaweb.com

A gépet jelenleg is gyártják, vagyis hozzá lehet jutni. A működtetése sem olyan veszélyes, hiszen egy 400 wattos napelem elegendő hozzá. sőt, egy kis átalakítással a kinyert vízmennyiség is jelentősen növelhető, ráadásul mindezt olcsón, literenként kevesebb, mint egy dollárcent áron képes elérni.

Vízhiány

A találmány már önmagában is igen érdekes, de h azt is hozzávesszük, hogy milyen gondot kíván orvosolni, akkor pedig szinte minden díjat megérdemel. A világ jelentős részének esélye sincs rendszeresen hozzájutni a megfelelő minőségű ivóvízhez. Ez különösen igaz azokra a fejlődő országokra, ahol a víz alapvetően ritka, a forróság azonban nagyon is jellemző.

kép:mistyvapours.com.au

Ma már azonban elmondható, hogy nem csak az elmaradott régiók szorulnak segítségre, ha az ivóvízről van szó. Nem egy afrikai nagyváros volt kénytelen szembesülni az ivóvízhiánnyal, és fejadagokat megállapítani az éltető folyadékból. Sőt, a dolog odáig fajul, hogy katonai lépések is előtérbe kerülnek. Szudán és Etiópia vízfogyasztása jelentősen nő, olyan mértékben, hogy előfordulhat, hogy Egyiptom számára egyszerűen nem marad elég víz a Nílusban. Erre a lehetőségre reagálva az ország bejelentette, kész katonai erőt alkalmazva biztosítani jogát a Nílus vizéhez!

Innen jól látható, hogy a találmány olyan űrt tölt be, mely túlmutat azon, hogy a kis falvak is hozzáférhetnek az ivóvízhez, ugyanakkor az, ha globális szintre emelkedne a találmány használata, már befolyással lenne a víz körforgására is.

lead kép:saltillo360.com