Június 21. Péntek, Alajos

Mekkora energiát ad a nap? Elég lesz az nekünk?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nap igen erős, központi szerepet tölt be életünkben, már a kezdetektől. Az egyik legrégebbi istenség is a NAP, és ma már azt is tudjuk, hogy tiszta energiát szolgáltat nekünk, de mennyit? Az adatok megdöbbentőek!

A Nap, mint isten

Mivel ennyire meghatározó, ennyire fontos szerepe van az életünkben, illetve egyáltalán az élet lehetőségében, nem csoda, ha évezredeken keresztül Istenként tisztelték a Napot a különböző kultúrák. Talán a legismertebb isten Ré (a régebbi fordításokban Rá). Ez az istenség talán az egyik legstabilabb az egyiptomi mitológiában, hiszen hiába olvadt össze több más istennel is (többek között Hórusszal), hatalma, fennhatósága nem csökkent. Befolyással bírt az égre, a földre, de még az alvilágra is. Természetesen a fáraók is tőle származtatták magukat.

kép:express.co.uk

Az isteni királyok sokszor a Napot tekintették atyjuknak, és ezt „meglovagolva” követelték meg a néptől a nekik kijáró tiszteletet. Az inkák királyai egészen odáig mentek, hogy mivel ők Inti leszármazottai, a népnek emberáldozatot kellett bemutatni számukra.

Kevésbé véres, de ugyancsak napisteni származással bírtak, sőt, bírnak a mai napig is Japán uralkodói. Hatalmuk olyan szilárd, és a napisten tisztelete olyan stabil lábakon áll, hogy maga az ország is „a felkelő nap országa” megnevezést birtokolhatja.

Mit is kapunk a Naptól?

Fényt, ez nem is kérdés, meg persze meleget. De azért ezt lehet egy picit tudományosabban is szemlélni. A Napból energiát nyerünk, méghozzá nem is keveset.

Ez az égitest 330000 föld méretével egyezik meg, és belsejében 15000 °C van (viszonyításképpen, a szén 4492°C-on olvad meg). A teljes energiáját leírni nem is olyan egyszerű. A fizika jelenleg a legnagyobb watt mértékegységnek a yottawattot tekinti, ami 1024 watt. Ez azonban még mindig kevés, mivel a Nap 3,85*1026 W teljesítménnyel rendelkezik.

Ebből az energiából mi is bőven kapunk, amit ki is lehet használni. Hiába érezzük úgy, hogy csak kevés áramot lehet előállítani a napsugárzásból, ez bizony nagyon nem igaz. A Nap földre érkező energiája négyzetméterenként 6,3 kilowatt. Ez elsőre nem is tűnik olyan soknak, de ha 30 négyzetmétert számolok, akkor éppen annyi beérkező energiáról lehet beszélni, mint amit a paksi atomerőmű négy (!) reaktorblokkja állít elő. És ez csak 30 négyzetméter, ami egy igen kicsike, egyszerű lakásnak felel meg. a legtöbb családi ház tetőszerkezete ennél lényegesen nagyobb, vagyis energiatermelési szempontból egy aranybánya lehet.

kép:indiatoday.in

A Nap ereje tehát megkérdőjelezhetetlen. Egyetlen év alatt annyi energiával látja el földünket, melyet mi, vagyis a teljes emberiség 9000 év alatt lennénk képesek elfogyasztani (persze az aktuális adatokkal számolva). Vagyis a teljes írott történelmünkre visszatekintve is elegendő energiával rendelkeznénk, beleszámolva az ipari forradalmat, a felhőkarcolók és mesterséges szigetek építését, illetve a Holdra szállást, és más bolygók felfedezését is.

lead kép:youtube.com