Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Krakatau gyermeke is gyilkolt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi napok, hetek eseményei rádöbbentettek minket arra, hogy mennyire sebezhető is az ember. Még úgy is, hogy tudtuk, gond lehet az Anak Krakatau vulkánnal, százak életét követelte a kitörése.

Krakatau Gyermeke

Az Anak Krakatau- vagyis Krakatau Gyermeke vulkán kitörésében nem is maga a vulkáni robbanás volt a gond, hanem az az által elindított lökéshullám, mely cunamit okozott Indonéziában, és rengeteg halálos áldozatot szedett.

kép:strangesounds.org

A cunami 5 méter magas volt, és elsöpört mindent, ami csak az útjába került. Ezt a hatalmas víztömeget megmozgatni rettenetes energiába kerül. Ezt pedig onnan szerezte a hullám, hogy az Anak Krakatau kitörése közben a vulkán tömegének kétharmadát elveszítette. Ez pontosabban azt jelenti, hogy az eredetileg 350 méteres hegy ma már csupán 110 méter magas, a kitörése közben pedig nagyjából 170 millió köbméter követ zúdított a tengerbe – ez pedig elegendő energiát ad a cunami indulásához.

A gyilkos család

Anak Krakatau neve arra a vulkánra utal, melynek létét köszönheti. A Krakatau vulkán (illetve a szigetcsoportnak is ez a neve) nem is egy olyan kitörést produkált, mely hatalmas veszélyekkel járt, számtalan emberéleteket követelt, de a legemlékezetesebb talán az 1883-as volt.

kép:montazsmagazin.hu

A hegy ekkor mintegy 100 megatonnával robbant fel, ami elképesztő pusztítást okozott (összehasonlításul: ez az energia ötezerszer akkora, mint annak az atombombának az ereje, mely Hirosimát eltörölte a Földről). 25 köbkilométernyi szikla zúdult a tengerbe, miközben a Krakatau sziget kétharmada egyszerűen eltűnt. A hangrobbanást, mely a kitöréssel járt 3100 kilométerről is hallani lehetett, mely így a történelem legnagyobb erejű hangrobbanása volt.

A Krakatau esetében is az igazán nagy gondot a lökéshullám keltette cunami okozta. A pusztító ár Indonéziából indulva elérte Mexikót, Latin-Amerikát és Nyugat-Afrikát is, 36147 ember életét követelve. A hegy későbbi kitörései építették, hívták életre Krakatau Gyermekét, mely szintén veszedelmes erejű vulkánnak bizonyult.

Vulkánokkal együtt

Az élet a vulkánokkal együtt nem veszélytelen, de tény, hogy a vulkanikus talaj nagyon termékeny, a szőlőtermesztés egyik ideális terepe. A mezőgazdasági adottságoknak köszönhető, hogy bár tisztában vannak az emberek a veszéllyel, mégis vállalják azt, és egész városok épülnek a vulkánok oldalába, ahogyan például az Etna esetében is, mely most szintén aktivitást mutat, veszélybe sodorva ezzel a lakosságot.

lead kép:gazetadopovo.com.br