Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Egy napelem-falat valakinek?

Érdekesség
2019. január 10. 12:00
null

A napelemek felszerelése egy házra nem kis feladat, és nem kis költség. Tartó rendszerek felállítása, illetve a táblák beillesztése komoly munka, arról már nem is beszélve, hogy beborítani vele az egész tetőt nem lehet, csak akkor, ha eleve úgy tervezzük meg a szerkezetet, hogy pontosan illeszkedjen a napelemekhez.

Forradalom

A napelemek felhasználása ma már messze nem olyan nagy dolog. Egyre több háztartásban, sőt, egyre több ipari létesítményben is alkalmazzák őket, hiszen segítségükkel tiszta, károsanyag mentes energiához lehet jutni. Csakhogy a méretezésük, kialakításuk nem éppen a legjobb.

kép:cen.acs.org

Erre válaszul több elképzelés is született, melyek közül egyik a sokak által ismert napelemes cserép. Így a tető teljes felülete képes az energiatermelésre anélkül, hogy ezért külön tartószerkezetet kellene felszerelni. És valóban az egész felület, nem csak 10-15 téglalapnyi rész termeli az energiát. A gond csak az, hogy ebben az esetben is a tető az egyetlen felület, ahol dolgozni lehet.

Léteznek természetesen olyan rendszerek is, melyeket a nagyobb házak – például a panel épületek – falára lehet rögzíteni, de itt is nagy a teher, és nem kifejezetten mutatós a megoldás. Az új épületek esetében az integrált napelemes rendszer már megoldható, de itt is bele kell venni a tervezésbe az energiatermelő egységet.

Messze még a tökéletesség

A gyártók és fejlesztő egyre azon munkálkodnak, hogy a napelemek hatékonyságát és felhasználhatóságát javítsák. Ennek érdekében nagyon sok újítás születik, ám ezek nagy része el is vész, mivel használhatóságuk kétséges, vagy nagyon behatárolt.

Frankfurtban azonban most egy egészen új elképzelés öltött testet egy társasház felújítása során. Itt fontos megjegyezni, hogy renoválásról van szó, vagyis nem egy új épületre kerültek a különleges napelemek, hanem egy már meglévő, egyszerű, szigetelt homlokzatba lettek beépítve. Az integrált rendszer ráadásul ebben az esetben 3D technikával nyomtatott, vagyis alaki megkötések sem hátráltatják.

kép:offgridenergyindependence.com

A kivitelezők szerint ez az áttörés jól mutatja, hogy ma már nem csak az a lényeg egy ház felújítása, építése során, hogy a lehető legkevesebb energiát használja fel. Ma már egyre nagyobb az igény arra, hogy a passzív részek mellé aktív, energiatermelő egységek is helyet kapjanak, mindezt úgy, hogy azok esztétikailag is illeszkedjenek a házhoz. A mostani újítás ennek tökéletesen eleget tesz, az üzemelés során pedig bizonyíthatja hatékonyságát is, ami remélhetőleg a terjedését is elősegíti majd.

lead kép:linkedin.com

háznapelemenergia3DfelújításNap