Június 21. Péntek, Alajos

Egy kis holdi répát valaki?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kínai űrprogram sikeres lépést tett előre, amikor szondájuk landolt a Hold sötét oldalán. Az űrkutatásnak azonban most egy egészen más aspektusával is találkozhatunk, mint amit eddig megszoktunk.

A végtelen űr

Az űrkutatás költséges hobby akkor, amikor a lakóhelyünkön a Földön nagyon nincsenek rendben a dolgok. Kár azt firtatni, hogyan is keletkezhetett a világűr, vagy miből állnak a környezetünkben lévő bolygók, pláne, hogy van-e rajtuk mikroszkopikus élet. Hiszen a klímaváltozás mindannyiunkat komolyan fojtogat, ezzel összefüggésben pedig a túlnépesedés és túlfogyasztás problémáját sem ártana megoldani valahogy. Igen, annyira sok a gond itt a Földön, hogy kevéssé érdekli az embereket, mi is lehet a Hold sötét oldalán.

kép:2ser.com

Különösen igaz az ebből a szempontból, hogy ezt a részt is sikerült már feltérképezni, és senki nem gondolta, hogy annyira meglepő dolgokkal szembesülünk majd. De a Csang’o-4 űrszonda magával vitt valamit, ami már érdekes lehet itt, az átalakuló Földön is!

Egy új Föld

Az űrkutatás egyik lényeges részlete annak a bolygónak a megtalálása, mely második Földként az emberiség számára lehetőséget jelentene. De mi van akkor, ha egy kicsit lejjebb adunk az igényeinkből, és nem az egész emberiséget, csak mondjuk az élelmiszer termelés visszük át egy másik bolygóra?

A kísérlet, melyről szó volt, éppen ezt vizsgálta. A szonda ugyanis magával vitt egy kis kapszulát, melyben gyapot, lúdfű, repce és burgonyamagot, némi élesztőt és gyümölcslégy lárvákat, hogy elsőként végrehajthasson egy mini bioszféra kísérletet.

kép:newsweek.com

A Holdon azután egy cső segítségével napfényt juttattak a kis „lombikhoz”, és a mérnökok utasítására a szonda meg is öntözte azt. A kevéske földön pedig egy gyapotmag szépen ki is kelt, vagyis a kísérlet sikeres volt. Sajnos nem lehet túl hosszú életű a növény, mivel múlt vasárnap alvó fokozatba állt a szonda, felkészülve a holdi éjszakára. Ilyenkor a hőmérséklet -170°C is lehet, vagyis a tartályban az élet nem lesz képes ezt túlélni. Mindenesetre ma már tudjuk, hogy a Hold akár arra is alkalmas lehet, hogy bázist hozzanak létre rajta, és hosszabb távon akár „ültetvényként” is szolgálhat a Föld, illetve az itt élő emberek számára.

lead kép:independent.co.uk