Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Árt a szemnek a LED?

Érdekesség
2019. január 17. 20:42
null

Rendszeresen előkerülő ellentét a fejlődő technológiával kapcsolatban: klímavédelem vagy egészség. Most a LED izzók körül bontakozott ki újra az ellentét, olyan indokokkal, amiknek sajnos van alapja, de nem egészen azon a vonalon, ahogy sokan gondolják.

Mi a gond vele?

Alapvetően a LED világítással nincsen semmilyen egészségügyi gond, legalábbis eleddig nem tudunk olyan részletről, amit hitelt érdemlően sikerült volna bizonyítani. Ugyanakkor van olyan tulajdonsága a LED fénynek, amivel mindenképpen számolni kell.

kép:superbrightleds.com

Ez azonban nem igaz az izzók esetében, sokkal inkább a képernyők és telefonok fénye jelent problémát. Kutatósokkal igazolták, hogy a kék fény, melyet a kék LEDdióda bocsát ki, hatással van a melatonin nevű vegyületre. Ez az anyag egy hormon, mely többek között abban játszik jelentős szerepet, hogy aludni tudjunk. A szervezet ugyanis akkor termel jelentős mennyiségben melatonint, mikor elálmosodunk, és az anyag hatására képesek vagyunk pihentetően aludni. A kék spektrumú fény hatására azonban a melatonin szétesik, így az agy nem jut el az alvási fázisba – bár ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fáradt.

Fényszennyezés

Egy másik ellenérv, mely a LED izzókat érinti, hogy növekedik hatásukra a fényszennyezés. Ez azonban így nem igaz. A fényszennyezés növekedése annak köszönhető, hogy ezek az izzók lényegesen energiatakarékosabbak, mint az eddig használtak. Az így megmaradó összegeket pedig arra lehet fordítani, hogy olyan részleteket is megvilágítsunk, melyeket eddig nem tudtunk: bicikliutakat, parkokat, városon kívüli területeket. Ez jó, hiszen így javul a közbiztonság, ám az álmainknak nagyon nem tesz jót.

kép:newatlas.com

A nappalok és éjszakák váltakozása olyan törvényszerűség, melyhez majdnem minden élő szervezet alkalmazkodott az evolúciója során. Ennek köszönhetően éjszakai állatok is vannak, de az emberi szervezet működése is követi ezt a ciklikus változást. A lényegi részlet pedig a fény, mely a közvilágítás terjedésével állandóan jelen van az életünkben. Nincsenek sötét éjszakák, melyek azt jelentenék az agyunknak, hogy éjjel van, tessék pihentetően aludni.

A folyamatos fényszennyezés is olyan egészségügyi gondokhoz vezet, melyek az álmatlanság és a kialvatlanság következményei. Mindemellett a környezetünkben élő állatok életét is jelentősen befolyásoljuk a világítással, ám ennek ilyen formán nem ahhoz van köze, hogy milyen izzóval világítunk, hanem ahhoz, hogy mennyire árasztjuk el fénnyel éjszaka a környezetünket. a többlet fény pedig többlet energiával is jár. bár tény, hogy a LED lényegesen energiatakarékosabb a hagyományos izzóknál, ez azért még nem ok arra, hogy olyan területeket is megvilágítás alá helyezzünk, melyekre eddig sem volt szükség. a pazarlás ugyanis azt a mumus erősíti, mely mindannyiunkat fenyeget, ez pedig nem más, mint a klímaváltozás.

lead kép:health.com