Április 19. Péntek, Emma

A meteorokat nem csak mi kémleljük az égen

Érdekesség
2019. január 30. 16:00
null

Gondolkozott már azon, hogy vajon vannak-e olyan emberek hazánkban, akik minden egyes esetlegesen becsapódó meteort láthatnak? Ha igen, akkor most felfedjük a titkot: igen vannak, nem is kevesen!

Videórendszerrel mindent látnak

Az egyik ilyen csoport a Vega Csillagászati Egyesület, melynek tulajdonába 15 olyan kamera tartozik, amik képesek a meteorok rögzítésére. Ezeket szerte az országban, különböző helyszínekre telepítik, így a légteret tökéletesen képesek lefedni.

kép:themorningbulletin.com.au

A videórendszer előnye, hogy derült idő esetén folyamatosan üzemel, és ha fénymozgást lát, azt rögzíti is, amivel hasznos információkat tárol az esetleges meteorok helyzetéről, mozgási irányáról, és a becsapódás valószínűsíthető helyéről is.

Ráadásul a kamerák egy közös rendszerbe töltik az adatokat, ami nagyban megkönnyíti a szakemberek számára azok elemzését, kiértékelését.

Meteor, vagy csak lampion?

Az éjszakai égbolton mi magunk is sokszor keressük a meteorok fénycsíkjait, „nézd, hullócsillag” felkiáltással. A fűben heverve azokban néhányszor hallhatjuk lelkes felkiáltásunkra, hogy az csak egy műhold, egy repülőgép, egy repülő lámpás, esetleg egy szentjánosbogár.

A kamerák szeme sem jobb – ebből a szempontból persze – mint a miénk, vagyis nem képes azonnal különbséget tenni meteorok és más fényes éppen arra repkedő dolgok között. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a csillagász szakembereknek minden egyes szentjánosbogárral, vagy műholddal is szembe kellene nézniük. A rendszerhez tartozó egyik szoftver ugyanis alaposan „megtisztítja” a beérkező adatokat, vagyis minimális az esélye annak, hogy ami a szakemberek elé kerül, az egy érdektelen kis fénycsóva volt csupán.

kép:sdtimes.com

Miért is jó ez?

A világegyetem működésének megértése, a „honnan is származunk és hova tartunk” alapkérdések megválaszolása nagyon bonyolult feladat. Ebben hatalmas segítséget jelent a tudósoknak az, ha olyan dolgokkal, olyan anyagokkal, vagy sziklákkal dolgozhatnak, melyek nem a földről származnak.

Az összetételek elemzésével, illetve az esetleges organikus anyagok keresésével, kimutatásával rengeteg információhoz juthatunk, ami közelebb vihet minket mind a megértéshez, mind pedig az idegen élet kereséséhez, vagy éppen a világűr tényleges meghódításához is. Ez pedig nagyon időszerű lenne, mivel saját bolygónkat szép lassan feléljük, így előbb, vagy utóbb kénytelenek leszünk kilépni annak keretei közül.

lead kép:westerlynews.ca

KlímabolygóFöldmeteorcsillagember