Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A konzervdoboz ezer élete

Érdekesség
2019. január 02. 08:00
null

A szemét újrahasznosítása otthon is megoldható, és ehhez nem is kell más, csak egy kis kézügyesség (na jó, meg némi festék, vágóeszköz, ragasztó, meg hasonlók). Így például ha van kutyád, akkor az eledeles konzervdobozoktól ne válj meg, inkább alakítsd át őket!

Némi festékkel

Egy kis festék csodákat tesz a konzervdobozokkal is. Ha lekened hófehérre, és némi ezüsttel is díszíted, akkor elegáns váza lehet belőle. Színesen, vidáman a ceruzáidat tarthatod benne, de ha mintákat festesz rá, mondjuk némi pénzt, akkor tematikusan is használhatod őket.

kép:diyprojects.com

A festéknél nem kell megállni. Ha maradék tapétával dolgozol, akkor nem kell attól tartanod, hogy a kézügyességed miatt nem lesz olyan mutatós a tolltartód, mint szeretnéd. Ebben az esetben érdemes elkerülni a vizes felhasználásokat. Ha pedig egy kis ragasztót is magadhoz veszel, akkor igazán egyedi dolgokat készíthetsz! Ehhez kelleni fog néhány mutatós kavicsés a konzervdobozod. Ha pedig a ragasztgatással végeztél, akkor olyan kaspód lehet, amilyennel csak kevesen büszkélkedhetnek. A ragasztgatás tárgya lehet CD darabkavagy tükör, színes üveg is, a lényeg, hogy ilyenkor vigyázz az éles szélekkel. Ha végeztél, egy réteg fugázó anyaggal is vond be a művet, így a ragasztott szépségek is látszani fognak, és az éles szélektől sem kell majd tartanod.

Kést ide!

Esetleg csavarhúzót, vagy más éles, hegyes szerszámot. A konzervdobozt tisztítsd meg, és vágj bele mintákat. Ezt persze egyszerűbb mondani, mint csinálni, de azért a dolog nem kivitelezhetetlen. Ha nem vagy biztos magadban, akkor kezdetben csak kis lukakat készíts. Ha már belejöttél, akkor a pontozó technikával már képeket is kialakíthatsz, majd ha szeretnéd, ezeket már ki is vághatod.

Az így kicsipkézett dobozok fémszínben is mutatósak, de ha szeretnéd színezheted is őket, ehhez azonban érdemes először festeni, és csak aztán lukasztgatni. A lukak gyönyörűen mutatnak majd, ha kombinálod a dobozt napelemes szegélylámpákkal. Így olyan lesz, mintha a csillagok leköltöztek volna a földre. Mécsessel is remek eredményeket érhetsz el, de egy kis ügyességgel a doboz az éjjeli lámpa ernyője is lehet. A mécses és az izzó esetében azonban számolj azzal, hogy a doboz átmelegedhet, így tűzveszélyes is lehet!

kép:craftionary.net

Simán csak egy tároló

Ha nem akarod agyondíszíteni, vagy vágni a konzerveket, akkor is hasznukat veheted. A levelek szortírozásával mindenkinek lehet egy saját kis „postaládája”, de arra is alkalmasak, hogy száraz tésztát, vagy éppen rizst tároljunk bennük. Ehhez csak egy megfelelő méretű műanyag fedőt kell szerezned, amit a legtöbb háztartási boltban biztosan fillérekért megkapsz.

Ha lyukat vágsz az oldalára, akkor madáretető lehet belőle, ha a veteményes köré rendezed a dobozokat, akkor pedig ágyásszegély. A felhasználási lehetőségeknek valóban csak a kreativitás szabhat határt, így nem is érdemes szemétként tekinteni a konzervekre, sokkal inkább lehetőségként, amikkel feldobhatod – fillérekből – az otthonod!

lead kép:diycozyhome.com

klímaszemétújrahasznosításFöldkonzervDIY