Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Túl kevés a nő Kínában – már problémákat okoz a hiányuk

null

Nem mindegy mit és hogyan is lépünk, hiszen minden jó szándékunk ellenére hatalmas galibát teremthetünk. Ez igaz akkor is, amikor a cél a környezetvédelem, és igaz olyan esetekben is, amikor rövidtávon még jónak is tűnik egy adott ötlet.

Jó ötlet, de kinek?

Kínában egy nagyon fura dolgot lépett meg a kormány azért, hogy visszaszorítsa a túlnépesedést. A legnépesebb nemzet megtiltotta a családoknak, hogy egynél több gyermeket vállaljanak. Ez elsőre egy értelmes megoldás, hiszen így elvileg generációnként feleződik a népesség, nagyobb eséllyel talál mindenki munkát, lakást, megélhetést, tehát elvileg mindenki nyer. Az egészen más kérdés, hogy mennyire lehet ilyen mélyen beleavatkozni egy család belügyeibe, mindenesetre a kínai államnak megvannak erre is az eszközei.

kép:star2.com

Az idő telt, és a rendeletet kisebb – nagyobb sikerrel, de betartatta a kormány. Nyilván a városok lakossága jóval alaposabb megfigyelés alá esett, így itt valóban élet az egyetlen gyermek törvény, míg a falvakban, ahol a népszámláló nem igazán mozgott otthonosan, a férfiak nemes egyszerűséggel elkergették a kérdezőbiztost, ha olyasmit akart tudni, amihez semmi köze. A lényeg: a kezdeményezés az eredeti céljának nagyjából megfelelt.

Akkor mi a gond?

A probléma itt is azzal van, hogy nem terveztek elég körültekintően. A hagyományok és az állami berendezkedés ugyanis a kínai polgárok esetében megköveteli, hogy a fiatalok tartsák el az időseket. Vagyis a szülők nyugdíja a gyerekük keresetéből lesz, nem az államtól, így pedig a fiatalok számára hatalmas megterhelés, hogy egyedül kell gondoskodniuk szüleikről, nagyszüleikről is, ami így akár 4 embert is jelenthet. Arról már nem is beszélve, hogy ha tragédia történik, és az akkor már felnőtt gyermek meghal, a nyugdíjas szülők földönfutóvá lesznek.

Ezen felül kulturális akadályok is adódnak, méghozzá a fiúk előnyben részesítése. Egyes vallási szertartásokat kizárólag fiúk végezhetnek el, és az is igaz, hogy könnyebben, gyorsabban találnak munkát, rendszerint magasabb fizetésér. Ők viszik tovább a családi nevet, ők öröklik a vagyont, a földet, egyszóval a kultúrában a lány értéktelenebb, mint a fiú. Ez sajnos oda is vezet, hogy egyes nők – és sajnos nem csak néhányról beszélünk – elhajtatják a magzatot, ha az kislány, vagy a már megszületett csecsemőt veszejtik el olyan módon, hogy az se a rendőrségnek, se az egészségügyi szakembereknek ne szúrjon szemet.

kép:vivalanguageservices.co.uk

Mi lesz a vége?

Napjainkra odáig fajult a helyzet, hogy Kínából nagyjából negyvenégy millió nő hiányzik. Vagyis olyan mértékűvé vált a nemek eltolódása, hogy komoly gondot okoz a fiatal férfiak számára a nősülés, vagy a barátnő szerzése. A nők hiánya azonban nem csak ilyen téren mutatja meg magát. Szociális és gazdasági problémákhoz is vezethet, ha a kormány valahogy sürgősen nem orvosolja a gondot.

A baj azonban az, hogy az egygyermekes rendszer eltörlése cseberből vederbe sodorja a nemzetet, hiszen bár valóban megnő majd a kislányok száma, de ezzel együtt nem csökken a fiúké, és újra gondot okoz majd a mértéktelen túlnépesedés.

lead kép:wikipedia.org