Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Olcsó, egyszerű, környezetbarát karácsonyfák DIY

Érdekesség
2018. december 21. 16:00
null

Az igazán környezetbarát karácsonyfa az, ami nem műanyag, nem hal meg miatta egy fenyő, és még el is fér a lakásban. Erre több lehetőségünk is van, méghozzá úgy, hogy elkészítjük mi magunk!

Egyszerűek

A legegyszerűbb megoldás a cserepes fenyő, vagy annak kölcsönzése, de ezt sokan nem szeretik, hiszen koszol is, ráadásul annyira nem tesz jót neki a meleg lakás. És elhozni, visszavinni – ez is csak macera.

kép:metatalk.metafilter.com

Ha azonban van a lakásban egy nagyobb növényünk, akkor máris készíthetünk alternatív karácsonyfát. A legjobb, ha szobafenyőnk van, hiszen akkor még a tűlevelek is meglesznek bár tény, kissé gyérebb, mint a megszokott fenyők. De tökéletesen díszíthető egy nagyobb fikusz, könnyező pálma, vagy akár egy futtatóra nőtt kúszónövény is.

Amit csak akkor kell elővenni

A nagy növények egy kis lakásban nem igazán vannak jelen. Így sokaknak az lenne az ideális megoldás, ha a fát csak elő kéne venni, majd eltenni az ünnepek végén. Ezért végül műfenyőt vesznek, pedig van más lehetőség is.

Az egyikhez csak egy hosszabb néhány hosszúságban egyre kisebb lécre van szükségünk. Ezeket egymás alá szögeljük fel az egyik nagyobb lécre, és így kapunk egy mutatós kis alternatív fát. Ezt lehet festeni, díszíteni, ahogy csak szeretnénk, ha az ünnepnek vége, akkor pedig mehet a szekrény hátuljába.

kép: pinterest.com

Egy kicsit szebb, ha osb lapokból vágunk ki két azonos, tetszés szerinti méretű fenyősziluettet. Az egyiket felülről bevágjuk középen a feléig, míg a másikat ugyanígy, csak alulról vágjuk meg. így a két fél összecsúsztatható, és megáll a saját lábán. Ha lukacsos alapot használunk, könnyen aggathatunk rá díszeket, ha nem, akkor is ragaszthatunk, festhetünk, ahogyan csak szeretnénk. Az ünnep végén pedig csak egyszerűen szétszedjük, és eltesszük jövőre.

Csak a falon

Kerülgetni sem kell a fenyőt, ha egyszerűen a falra tesszük. Elkészülhet szövetből is, amire még díszeket is aggathatunk, de alapja lehet a falifenyőnknek CD, matrica, dísz szalag, vagy bármi, ami eszünkbe jut. Könnyű elkészíteni, és ha levettük, helyet sem foglal a szekrényben.

lead kép: pinterest.com

pénztélkarácsonyfakörnyezetkarácsonydísz