Június 13. Csütörtök, Anett

Lehetséges a magfúzió itt a Földön is?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nap döbbenetes mennyiségű energiát képes a Földre küldeni. A beérkező energia mennyisége akkora, hogy ha képesek lennénk azt 100%-ban kinyerni, akkor egyetlen nap alatt megszerezhetnénk a világ egy éves energiaszükségletét. Nem csoda, ha a tudósok azon vannak, hogy létrehozzák a folyamatot a Földön is.

Napot a Földre

A napban végbemenő fizikai folyamatoknak köszönhető, hogy a csillag ilyen energiákat képes mozgósítani. Sőt, tulajdonképpen részben ennek köszönhető, hogy a Földön élet lehet. A Nap energiájának egyik kulcs a magfúzió.

kép:24.hu

Ez egy olyan folyamat, melynek során két atommag egyesül. Hogy miért olyan nagy szám? Mert közben brutális mennyiségű energia szabadul fel, de ahhoz, hogy két atommag egyesülni tudjon, extrém magas hőmérsékletre van szükség.

A fúziós reaktor – mely lehetővé tenné ezt az egyesülést – az emberiség egyik nagy álma, hiszen tiszta, és korlátlan energiamennyiséget lehetne általa generálni, lényegében percek alatt.

És működhet?

A fúzióhoz szükséges hő az, ami enyhén szólva megnehezíti a folyamatot, de a dolog nem reménytelen, legalábbis a Wendelstein 7-x fúzisó atomreaktorban mért adatok alapján nagyon jó úton járunk.

A létesítményben a tudósok az magfúziót próbálják létrehozni, amihez a legnagyobb segítségük a tokamak, egy fánkra hajazó berendezés. Ez teszi lehetővé, hogy a szakemberek extrém magas hőmérsékleten legyenek képesek manipulálni a plazmát. A Wendelstein 7-x azonban egy másik típusú eszköz, méghozzá egy sztellátor. A sztellátor mágneses mező segítségével képes nagy hőmérsékletű plazmát egyben tartani.

kép:wikipedia.org

Most néhány rekordot is sikerült felállítani, ami mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy végül mégiscsak sikerül a magfúzió itt a Földön is, ellenőrzött körülmények között. A rekordok között van a legmagasabb energiatartalom, mely több, mint 1 megajoule, vagyis 106 joule. Ugyancsak figyelemre méltó az a rekord, mely a plazma hőmérsékletére vonatkozik. A Wendelstein 7-x segítségével sikerült 20 millió °C-os hőmérsékletet elérni (ez 36 millió Farenheit-fok)

A tesztek és kísérletek tovább folytatódnak, hiszen ha az áttörés megtörténik, akkor valami olyasmi kerül a kezünkbe, ami gyökeresen változtatja meg mind az életvitelünket, mind a lehetőségeinket, legyen szó a Földi létünkről, a környezetünk védelméről, vagy akár a világűr felfedezéséről.

lead kép:energiainfo.hu