Március 3. Vasárnap, Kornélia

Karácsonyi asztaldekor egyszerűen

Érdekesség
2018. december 16. 13:00
null

A karácsonyi asztal egy különleges terítéket igénylő helyszín, hiszen az ünnep egyik fénypontja, a közös étkezés itt zajlik. Ilyenkor nem jó dísz egy csokor virág, ami máskor tökéletesen megállná a helyét. A legtöbben az adventi koszorút használják ilyenkor, de ennél azért tovább is mehetünk, és nem is kell sokat tenni érte. És ami még fontosabb: olyan darabokat használjunk, melyek később is hasznosíthatóak, és nem erre az egyetlen alkalomra szólnak.

Természetesen

Ilyenkor a fenyő, a magyal, a mikulásvirág vagy éppen a karácsonyi kaktusz nyújt csodálatos látványt. A dekorálásnál is támaszkodhatunk ezekre. Használjunk vázát, ha vágott verzióval dolgozunk, és a karácsony színeit visszaadó kaspót, ha cserepes növényeket szeretnénk az asztalon látni. Ezek a színek a piros, a zöld, a fehér, és persze a karácsonyfa díszgömbjeinek árnyalatai.

kép: pinterest.com

A fenyőágak és a magyal kis mennyiségben is használhatóak. A kis ágak kerülhetnek poharak alá, melyeket szájukkal lefelé helyezünk asz asztalra dísz gyanánt. Ebben az esetben a kis fenyőágakat akár fel is díszíthetjük apró ékességekkel, és mini karácsonyfa lehet az asztalon, akár több darab is.

Pohár

A poharak magukban is nagy dekorációs értékkel bírnak. Persze nem az egyszerű, hétköznapi vizespoharak, hanem a kecses kelyhek, fehérboros, vagy éppen burgundis poharak, a lényeg, hogy talpas kiviteleket válasszunk. Ezek is fejjel lefelé kerüljenek az asztalra, és az öblös részükbe tehetünk kisebb gömböket, amik már nem fértek fel a karácsonyfára, de rövidebb izzók is kerülhetnek beléjük. Tetejüket gyertyávalvagy kis növénydekorral is díszíthetjük.

Vázák

A váza az asztalok megszokott díszítőeszköze, de nem feltétlenül kell bele vizet tenni. Karácsonykor kerülhet bele fenyőág, szép, hosszú darabok, vagy éppen rövidek, melyeket elnyel a váza, de köztük remekül mutat egy égősor.

Az is elegáns és szép, ha a fényesre suvickolt vázába üveggömböket teszünk (a műanyag ebben az esetben nem lesz olyan mutatós, mivel nem fénylik). A gömbök közül egy hosszú szál gyertya is előtörhet, hogy hangulatvilágításról is gondoskodhassunk.

kép: pinterest.com

+1

Hogy a humor se hiányozzon az asztaltól nézzünk körül a boltokban, és keressünk karácsonyi „csúnyazoknit”. Ez jellemzően csíkos, bolyhos, mikulással, Rudolffal, csengettyűkkel díszes. Húzzuk az asztal lábára, így nem csak mutatós lesz, hanem az asztalt is könnyebb lesz mozgatni. Az ügyesebbek egy kis manócipővel is kiegészíthetik a szettet, de ezt sokkal ritkábban lehet a boltban kapni, szóval tűt, cérnát, tömőanyagot elő, és kapjon cipőt az a manó-asztal-láb.

lead kép: pinterest.com

gömbfenyőpohárkarácsonyasztaldísz