Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Egy város, ami önmaga egy erdő is egyben

Érdekesség
2018. december 24. 12:00
null

Képzeljen el egy kínai várost. Iskolákkal postahivatallal, tömegközlekedéssel, boltokkal és hatalmas lakótömbökkel. Megvan? Most képzelje el mindezt 1000000 növénnyel feltúrbózva!

A Mesterterv

A projekt ezt a hangzatos becenevet viseli, ami – ha végre valóban megvalósul – nem is áll messze a valóságtól. A tervezet egy egészen új megközelítést alkalmaz a város szóra. Eleddig a város jelentette a legnagyobb fokú elidegenedést a természettől. Hatalmas toronyházak, lekövezett, aszfaltozott utak és járdák, gépek, boltok, kukák, és mesterséges környezet mindenhol. Ezt szakítja meg néhány szerencsétlen fa, mely fuldoklik a szmogban és a kormoban, melyet autók százezrei okádnak rá naponta.

kép:indy100.com

Nos, ez a városkép nem a legszebb, mégis ez van, ráadásul az emberek számának folyamatos növekedésével a városok száma, és mérte is csak egyre nagyobb lesz. Így azonban az emberek is egyre nyomorultabbul érzik magukat, a természet hiánya depressziót, biológiai értelemben pedig betegségeket okoz, mint a légzőszervi elváltozások, vagy a rák.

Kína most ezen a nézeten szeretne változtatni egy olyan város megalkotásával, ami nem visszatér a természethez, nem közelebb hozza azt, hanem önmaga egy komplett erdő, melyben élni lehet.

Olasz építész, gyakorlott tervezés

A projektet az olasz Stefano Boeri Architetti cég jegyzi, mely már a milánói vertikális kertekkel is megalapozta hírnevét, ráadásul a zöld építészet terén is igen nagy tapasztalatuk van. a cél, hogy a tervezett város teljes egészében kitermelje magának azt az energiát, amit felhasznál. Ezt nap és geotermikus energia segítségével kívánják elérni. Mindemellett az ökológiai lábnyom nullára csökkentése érdekében a város gyakorlatilag egy erdő lesz.

kép:india.com

A Liuzhou Erdőváros 30000 ember számára adhat otthont, ám hogy kompenzálják a környezetterhelést, melyet az itt élők jelentenek, 1000000 növényt telepítenek ide. 100 válogatott faj példányairól beszélünk, melyek között 40000 fa is otthonra lel itt.

A projekt megvalósulását 2020-ra tervezik, és amennyiben valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor remélhetőleg gyorsan terjed majd a kivitelezés, és a jelenlegi városok átalakításának igénye is.

lead kép:architectmagazine.com

erdőtermészetFöldlevegővárosélet