Május 21. Kedd, Konstantin

De most komolyan, kinek kell a fagy és a hó?

Érdekesség
2018. december 20. 08:00
null

Ha már tél, akkor végre érkezett egy kis hó is. De ennek nem mindenki örül. Sokan a hóban csak az utak csúszósságát, a takarítást, a latyakot és a nemszeretem évszakot látják. Éppen ezért nem is élik meg tragikusan, hogy a globális felmelegedés a hótól is megfoszthat minket. Elvégre sokan karácsonyoznak pólóban a világon.

Kulturális viszonyok

Tény, hogy nagyon sok országban a karácsony nem egy hófödte tájjal kapcsolódik össze, hanem például napsütéssel, homokkal, tengerrel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azokon a területeken, ahol a hó a tél része, ne jelentene gondot az eltűnése.

kép:almanac.com

A hó ugyanis jókedvet is hoz, hiszen nyugodt, fehér takaróval fedi be a tájat. A tél és az ezzel sokszor együtt járó depresszió ugyanis nem hófüggő, ezek akkor is jelen vannak, ha a fehér csapadékkal nem kell számolni. Viszont a hóelleneseknek azt sem árt tudniuk, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha többé már esne telente.


Mellbevágóbb lenne a hó eltűnése, mint azt elsőre gondolnánk

A hónak és a fagynaka mindennapokban is jelentős szerepe van. A hazai növény és állatállomány természetes közege a fagy telente. Ez azonban nem mondható el az olyan inváziós fajokról, melyek a klímaváltozás következtében lepték el hazánkat. Ilyen a vándorpoloska is, mely még most is megkeseríti a mindennapjainkat, amikor elhúzunk egy sötétítőfüggönyt, vagy előveszünk a szekrényből egy ősszel kint szárított pulóvert. Fagy hiányában ezek a fajok nem pusztulnak el, hanem áttelelnek, és következő évben jelentős károkat okoznak a terményekben, valamint akár veszélyt jelenthetnek a hazai rovarállományra is.

kép:visitbudapest.travel

Ugyanez igaz a kórokozókkal kapcsolatban is. A globális kereskedelemmel nem csak áruk, hanem fertőző baktériumok, vírusok is érkeznek hazánkba. Ezek többsége olyan régiókból származik, melyekben a hideg – legalábbis a nagy hideg – ismeretlen. Az ellenük való természetes védekezés egyik része az, hogy a téli hideget egyszerűen nem élik túl.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hó hőszigetelő is. A növények a telet és a nagy fagyokat is lényegesen könnyebben viselik, ha hó fedi őket. Az olyan érzékeny fák, mint pl. a füge képtelenek lennének az áttelelésre fiatal korukban, ha nem lenne szigetelve a tövük. Ezt nyilván mesterségesen is megtesszük, de a hatásfok lényegesen javul abban az esetben, ha hó is fedi a kertet.

lead kép:wall.alphacoders.com

télfagynövénykultúrainváziós