Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Csomagoljunk papír nélkül, környezettudatosan!

null

A karácsony és az ajándékozás ma már egy fogalom. Aszokással azonban hatalmas környezeti terhelés is együtt jár. Ennek egy részét a felesleges tárgyhalmozás okozza (ajándékozzunk inkább élményt!), egy részét pedig a csomagolás. Ez utóbbi akkora gond, hogy az Egyesült Királyságban felhasznált karácsonyi csomagolóanyagokkal többször is körbe lehetne tekerni az Egyenlítőt.

Ha már mindenképpen papír

Ha nem akarunk lemondani a csomagolásról – amit egyébként egy kis szalaggal is meg lehet oldani, igaz, így látszik maga az ajándék is -, akkor legalább tegyünk róla, hogy az környezetbarát legyen. A fekete – fehér nyomtatott újságok mutatósak csomagolópapírnak is, és a régi atlaszok és térképek is nagyon szépek így felhasználva.

Az is nagyon jó, ha nem csak egyszer lehet csomagolni az adott papírral, ehhez azonban ajándékzacskóra van szükség. Ezt adjukés kapjuk is, így folyamatos körforgásban tudjuk tartani ugyanazokat a tasakokat.

A wc papír gurigája is tökéletes tárolója lehet a kisebb ajándékoknak, mivel csak a végeit kell benyomni, és máris kis dobozoknak örülhetünk.


Tartós megoldások

kép: pinterest.com

A csomagolásnál a lényeg, hogy olyan legyen, amit később újra fel lehet használni. Ezért tökéletesek a kartondobozok, melyekről minden ráragasztott dolgot leszedünk, így csak a szalag díszíti őket. Sajnos azonban tárolásuk körülményes.


Egy szép anyag vagy kendő is tökéletes megoldás, hiszen teljesen eltakarja az ajándéknak szánt dolgot, és nagyon sokszor fel lehet használni.

Pet palackból is készülhet a csomagolás, ehhez csak ollóra van szükségünk. A tetejét vágjuk le, 4 helyen vágjuk be az alsó részt függőlegesen, és az így keletkező füleket hajtsuk egymásra. Ha így túl kicsi a doboz, akkor két palackot használjunk. Mindkettőnek vágjuk le a tetejét, majd csúsztassuk őket egymásbaés dekoráljuk.

Ajándékban az ajándék

kép:pinterest.com

Talán a legjobb megoldás, ha maga a csomagolás is egy ajándék. Ekkor nincs felesleg, bármikor újra felhasználható a csomagolóanyag, de önmagában is van funkciója. A kendős megoldás így is működik, de a sütis dobozok is nagyon jól funkcionálnak. Nem csak mutatósak, hanem nagyon tartósak is, és könnyen lehet őket hasznosítani a háztartásban.

Kisebbvagy összehajtható ajándékoknak a befőttesüveg is otthont adhat. Ezt is nagyon szépen lehet dekorálni, és könnyen hasznosítható később is.

lead kép:pinterest.com